10 meest bekende begraafplaatsen in België

© Belga

België telt heel wat begraafplaatsen die om verschillende redenen bekend zijn.

– Begraafplaats van Passendale
In Passendale ligt het Tyne Cot Cemetery, een Brits soldatenkerkhof. Het omvat 11.908 graven en een monument voor 34.888 vermisten. De naam Tyne Cot komt van een kleine boerderij, die lag op de eerste Duitse frontlijn.

Na de oorlog werden 11.500 doden uit het slagveld rondom hier begraven. Het monument bestaat uit een Cross of Sacrifice, dat centraal staat, met daarachter de authentieke begraafplaats. The Missing Memorial, het monument voor de vermisten, ligt aan de achterzijde van het kerkhof en werd opgericht omdat de Menenpoort te klein bleek om alle vermisten op te vermelden.

Amerikaanse Begraafplaats van Henri-Chapelle Deze begraafplaats werd “Henri-Chapelle” genoemd naar het historische dorpje waar het kerhof in de buurt gelegen is.
Dit kerkhof, dat 23 hectare groot is werd gesticht in september 1944 door het Amerikaanse Leger en was bedoeld als een oorlogsbegraafplaats. Op dit kerkhof rusten 7989 gesneuvelde militairen, waarvan de meesten hun leven offerden tijdens het Ardennenoffensief in december 1944 of tijdens de opmars door Duitsland in het voorjaar van 1945.

Timuli in Tienen
Naast de Romeinse baan bij Tienen liggen 3 heuvels, de Tumuli genoemd. Het zijn grafheuvels ten tijde van de Romeinen. Ze zijn 9 meter hoog.

Schoonselhof in Antwerpen
Ook wel het ‘Antwerpse Père-Lachaise’ genoemd, omwille van zijn grafmonumenten en graven van beroemde personen als Hendrik Conscience en Paul van Ostaijen. Naast een begraafplaats staat het Schoonselhof onder de Antwerpse bevolking ook bekend als een aangenaam park om in te wandelen.

– Westerbegraafplaats in Gent
De Westerbegraafplaats in Gent is één van ’s land grootste actieve begraafplaatsen. Vroeger stond deze begraafplaats vooral bekend als de laatste rustplek voor de rijke burgerij van Gent. Getuige hiervan zijn de momumentale graven en de omliggende tuinen.

– Begraafplaats Brugge Centraal

Het oud kerkhof, Brugge Centraal, is een groot kerkhof waar de doden van Brugge al eeuwen hun laatste rustplaats vinden.
De oude ingang geeft een zicht hoe het oorspronkelijke kerkhof er moest uitgezien hebben. De mensen werden ten grave gedragen tussen de bomen. Het lijkt alsof er begraven is in het midden van het bos.Dit geeft een heel rustiek gevoel aan het kerkhof.

– Kerkhof van Laken

De grafmonumenten op de Lakense begraafplaats weerspiegelen de ontwikkelingen die zich voordoen in de 19de eeuw op het vlak van architectuur en beeldende kunsten. Het kerkhof heeft een grote variatie in stijlen en materialen met als hoogtepunt een beeld van ‘de denker’ van Rodin.

Naast deze begraafplaats bevindt zich onder de aanpalende Onze-Lieve-Vrouwekerk, de Koninklijke Crypte. In deze grafkelder liggen alle overleden Koningen der Belgen en andere naaste leden van de Belgische monarchie.

– Kerkhof van Evere

De begraafplaats van Evere is de enige begraafplaats in het Brussels Gewest die specifiek is aangepast voor moslims. De laatste jaren begraven Belgische Moslims hun overleden niet meer in hun land van herkomst, maar op dit kerkhof

– Begraafbos ‘Heimolen’ van Sint-Niklaas

Het eerste ‘begraafbos’ in Vlaanderen. In dat park zal de as van overledenen worden begraven in biologisch afbreekbare urnen. Het doel is om een rustplek natuurlijker te maken.

– Kerkhof Dilsem-Stokkem

Deze rustplaats in Limburg kreeg in 2010 de ‘Funeral Award’, wat staat voor de beste begraafplaats van Vlaanderen. Dit kerkhof werd gelauwerd voor de geplande uitbreiding, waarbij het groene centraal zou te komen staan. De bedoeling is dat het kerkhof in de toekomst uit zou groeien tot een park.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content