10 dingen die u nog niet wist over de moord op JFK

© /
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Vanavond toont Canvas een documentaire over de moord op John. F. Kennedy door de ogen van Jackie Kennedy, Lyndon Johnson en een aantal ooggetuigen. Dit zijn 10 dingen die u wellicht nog niet wist over de aanslag.

Of u in 1963 al geboren was of niet, u weet wellicht dat Lee Harvey Oswald volgens het officiële onderzoek de moordenaar is van de Amerikaanse president John F. Kennedy, en dat Lee op zijn beurt werd vermoord door Jack Ruby. U weet wellicht ook dat er honderden complottheorieën zijn over wie er echt achter de moord zit. Maar deze tien feiten over de moord op de 35e president van de Verenigde Staten wist u wellicht nog niet.

1 Lee Harvey Oswald werd niet gearresteerd voor de moord op JFK

Lee Harvey Oswald werd eigenlijk gearresteerd voor een dodelijke schietpartij op een politieagent, 45 minuten na de moord op Kennedy. Lee ontkende de moord op zowel de president als op de politieman.

2 De president doden was geen federale misdaad in 1963

Ondanks de moord op drie Amerikaanse presidenten – Abraham Lincoln, James Garfield en William McKinley – was (poging tot) moord op een president geen federale misdaad tot 1965, twee jaar na de dood van Kennedy. Als Lee Harvey Oswald nog geleefd had, zou hij in Texas berecht moeten worden.

3 Televisieshows werden vier dagen lang afgelast

Op 22 november 1963 om 12.40 uur, amper 10 minuten nadat de president was vermoord, zond CBS het eerste nationale nieuwsbulletin uit over de aanslag. Daarna onderbraken CBS, NBC en ABC vier dagen lang hun programma’s om het nieuws over de gebeurtenis te volgen. De moord op JFK was de langste ononderbroken nieuwsuitzending op de televisie tot de terroristische aanslagen van 11 september 2001.

4 Moord op Lee Harvey Oswald was eerste live moord op televisie

Op 24 november 1963, toen hij naar een andere gevangenis werd overgebracht, werd Lee Harvey Oswald live op televisie vermoord door nachtclubeigenaar Jack Ruby. Oswald stierf in hetzelfde ziekenhuis als zijn slachtoffer JFK, twee dagen en zeven minuten na de president.

5 Het was de eerste en enige keer dat een president de eed aflegde bij een vrouw

99 minuten na de aanslag werd aan boord van het regeringsvliegtuig Air Force One vicepresident Lyndon Johnson, met aan zijn zijde Jacqueline Kennedy, ingezworen als president van de Verenigde Staten. Rechter Sarah Hughes zag huilend toe op de eedaflegging. Dat was de enige keer dat een vrouw dat ooit deed.

6 Oswald probeerde eerder een vijand van Kennedy te vermoorden

Acht maanden voor Lee Harvey Oswald een aanslag pleegde op JFK, probeerde hij ook al de voormalige Amerikaanse generaal en anti-communist Edwin Walker te doden. Na zijn ontslag uit het Amerikaanse leger in 1961 werd Walker een uitgesproken criticus van de Kennedy-regering. De Commissie Warren, die belast was met het onderzoek naar de moord op JFK, ontdekte dat Lee Harvey Oswald had geprobeerd om Walker te vermoorden bij hem thuis. De generaal raakte lichtgewond door kogelfragmenten.

7 Jacqueline Kennedy vergezelde haar man zelden

De presidentsvrouw had niet de gewoonte om JFK te vergezellen tijden politieke reizen. Toch besliste ze op 21 november om met haar man naar Texas af te reizen. De rest is geschiedenis.

8 Jacqueline Kennedy hield vuile kleren aan

Jackie Kennedy weigerde haar roze Chanel-mantelpakje, dat met het bloed van haar man was bevlekt, uit te doen. ‘Ik wil laten zien wat ze Jack hebben aangedaan’, verklaarde ze aan Lady Bird Johnson, de echtgenote van de nieuwe president. Jackie deed wel haar trouwring uit om hem om de vinger van haar man te doen om samen met hem begraven te worden. Later liet ze de ring echter naar haar terugbrengen. Het mantelpakje van Chanel werd nooit gereinigd en wordt bewaard in de National Archives. De familie Kennedy heeft gevraagd om de kleren niet publiekelijk te tonen tot minstens 2103.

9 Begrafenis was massabijeenkomst

Maar liefst 250.000 mensen kwamen een laatste groet brengen aan hun voormalige president toen hij opgebaard lag in het Capitool. Tienduizenden mensen werden weggestuurd, terwijl sommigen een hele nacht in de vrieskou kilometers lang hadden staan aanschuiven Hoogwaardigheidsbekleders uit meer dan 100 landen woonden de begrafenis in Washington bij. Het was op dat moment de grootste bijeenkomst in zijn soort op Amerikaans grondgebied.

10 Dag van de begrafenis was verjaardag van jongste zoon

John F. Kennedy werd op 25 november begraven. Op die trieste dag vierde John Jr. tevens zijn derde verjaardag. Dochter Caroline werd twee dagen na de begrafenis zes jaar oud.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content