‘Men moet aanvaarden dat Filip niet zoals Albert is’

Ewald Pironet

Louis Michel (MR) en Herman De Croo (Open VLD), twee wijze grijze liberalen, over nefaste partijverruiming, de stoute N-VA, maar ook over de toekomst van prins Filip: ‘Hij wil het soms zelfs te goed doen.’

Een zoon die klaarstaat om in de voetsporen van zijn vader te treden is prins Filip. Vorige week nog publiceerde Knack brieven die de Vlaamse partijvoorzitters aan hem richtten.

Louis Michel: Ik zal maar niet zeggen wat ik daarover denk, want ik wil beleefd blijven.

Voor ons hoeft u zich niet in te houden.

Michel:(fel) Dat initiatief had iets subversiefs. Ik stoor me echt aan het gebrek aan respect voor de mens Filip. Het is erg arrogant dat ze al die dingen over hem durven te schrijven zonder hem te kennen. Zelf ken ik hem vrij goed en ik geloof dat hij in de eerste plaats een mens is die goed wil doen. Soms te goed zelfs. Dat staat een spontane aanpak vaak in de weg.

Herman De Croo: Ik ben er in elk geval van overtuigd dat Filip koning zal worden. Hij zal natuurlijk een andere stijl hebben dan zijn vader, maar daar is niets mis mee. Iedereen is verschillend. Koning Albert is de beste handelsreiziger van het land en hij kan zich in dertig seconden verkopen, terwijl Filip daar misschien drie uur voor nodig heeft.

Michel: Herman toch! Met zo’n uitspraak help je de zaak nogal vooruit, zeg.

De Croo: Ik wil maar zeggen dat je moet aanvaarden dat er straks een andere persoonlijkheid aan bod komt.

Zou het niet beter zijn om de rol van de koning louter ceremonieel in te vullen?

Michel: Maar nee. Zijn huidige rol is zeer goed. In België hebben we soms iemand nodig die niet alleen boven de partijen staat maar ook boven Vlamingen, Franstaligen, Brusselaars en Duitssprekenden. Niemand kan toch ontkennen dat de koning een belangrijke rol kan spelen tijdens een politieke crisis? Toen ik in 1999 formateur was, vertrouwde ik hem bijvoorbeeld toe dat ik een akkoord had met de socialisten en dat we niet in de regering zouden stappen zonder de PS. Hij was verbaasd, dacht erover na en vroeg toen Guy Verhofstadt om een regering te vormen. Aan niemand anders dan een koning die boven alle partijen staat, had ik dat ooit verteld. Ook niet aan een president of Kamervoorzitter.

De Croo: De koning is het instrument van de politiek en niet omgekeerd. En verder moet men leren aanvaarden dat Filip niet zoals Albert is. Net zoals Charles niet is zoals Louis en Alexander niet zoals Herman. (EP/AP)

Het volledige dubbelinterview met Louis Michel en Herman De Croo vindt u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content