‘Men kan zijn ideeën hebben, maar men lacht niet met de instellingen van het land’ (Di Rupo)

© Belga

De grondwettelijke rol van de koning kan aan het einde van de legislatuur ter sprake komen, zegt premier Elio Di Rupo.

“Het grondwettelijke artikel over de functie van de koning is nu niet voor herziening vatbaar”, zei Di Rupo in Terzake op Canvas. “We kunnen erover praten op het einde van de legislatuur. Om het te veranderen is wel een tweederde-meerderheid in het parlement nodig”, bracht hij in herinnering.

Volgens de premier moeten alle instellingen met hun tijd mee. “We hebben al veel gedaan, met de dotatie, met het introduceren van meer transparantie, het koningshuis moet nu bijvoorbeeld ook belastingen betalen. Maar de modernisering zit ook in het gedrag en de stijl van de koning.”

Bij RTBF maakte Di Rupo een duidelijk onderscheid tussen de “klassieke partijen”, en N-VA, “een separatistische partij, die er alles aan wil doen om de monarchie op te heffen en het einde van het land te bewerkstelligen”. De eerste minister kon er ook niet om lachen dat Bart De Wever zich ironisch uitliet over de monarchie. “Men kan zijn ideeën hebben, maar men lacht niet met de instellingen van het land.”

Di Rupo gaf interviews aan VTM, RTL-TVI, RTBF en VRT, na een bijzonder drukke week met een begrotingsakkoord, het aftreden van de koning en een compromis met vakbonden en werkgevers over het eenheidsstatuut. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content