Melissa Depraetere (SP.A): ‘De cowboys van de schuldindustrie moeten eruit’

Melissa Depraetere (SP.A). © belga
Jan Lippens
Jan Lippens Freelancejournalist

Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) wil de schuldindustrie aan banden leggen.

Deze week stemt de Kamercommissie Economie over een voorstel van de SP.A, de PS en de CD&V om extra kosten voor onbetaalde facturen binnen de perken te houden. De SP.A voerde vorig jaar al online campagne over mensen die daardoor in financiële ademnood kwamen. ‘Facturen moet je uiteraard betalen, ‘ zegt socialistisch volksvertegenwoordiger Melissa Depraetere, ‘maar de praktijken van incassobureaus en van sommige gerechtsdeurwaarders doen de kosten soms gigantisch oplopen. Dat gaan we een halt toeroepen.’ Depraetere verwacht dat ook de MR, de Open VLD, Groen en Ecolo nog mee aan boord komen, zodat de kans groot is dat het voorstel effectief wet wordt.

Een factuur van vijftig euro zal niet meer kunnen oplopen tot honderden euro’s.

Wat houdt jullie wetsvoorstel in?

Melissa Depraetere: De betalingstermijn van een factuur wordt voor iedereen dertig dagen, zoals dat tussen bedrijven geldt. Dat heeft tot gevolg dat je als consument minstens één keer je inkomen zult ontvangen voor je een factuur moet betalen. Vandaag kun je een factuur krijgen en een week later al een herinnering met extra kosten. Die kosten gaan dan vaak pijlsnel omhoog. Wij maken die eerste herinnering voortaan ook gratis. Daardoor zul je de eerste 45 dagen geen extra kosten meer aangerekend krijgen.

Na 45 dagen kunnen de kosten wel weer oplopen?

Depraetere: Nee, want we toppen ze ook af. Nu bepaalt een bedrijf zelf hoeveel kosten het aanrekent bij een te late betaling. Dat zal niet meer kunnen, want het is onlogisch. Zo kort na een factuurdatum kunnen de kosten niet enorm opgelopen zijn en kan de leverancier nog geen enorme schade hebben geleden. Bij facturen tot 5000 euro zullen de administratieve kosten maximaal 10 procent van de hoofdsom mogen bedragen. Een factuur van 50 euro zal dus niet meer kunnen oplopen tot honderden euro’s. En dat geldt zowel voor incassobureaus als voor gerechtsdeurwaarders.

Melissa Depraetere (SP.A): 'De cowboys van de schuldindustrie moeten eruit'
© Jasper Rietman

Incassobureaus worden gecontroleerd door de inspectie van de FOD Economie, de gerechtsdeurwaarders niet.

Depraetere: Ons voorstel brengt de gerechtsdeurwaarders ook onder de rechtstreekse controle van de FOD Economie. De cowboys van de schuldindustrie moeten eruit.

Over welk soort facturen gaat het?

Depraetere: De wet zal gelden voor álle facturen die je als consument krijgt: van nutsbedrijven, telecomoperators, ziekenhuizen, scholen enzovoorts. Vooral nuts- en telecombedrijven zijn sterk gekant tegen ons voorstel. De massa klachten die we al van consumenten hebben ontvangen gaan vooral over oplopende kosten van telecom- en energiebedrijven. De impact van de nieuwe wet zal voor die bedrijven wellicht ook het grootst zijn. Ze zullen serieuze aanpassingen aan hun softwaresystemen moeten doorvoeren.

Hoe reageren de gerechtsdeurwaarders?

Depraetere: Ze zijn het niet met alles eens, vooral de controle door de FOD Economie ligt voor hen moeilijk. Op hoorzittingen zeiden ze dat ze een interne tuchtcommissie hebben en alles al volgens het boekje verloopt. Wel, dan hebben ze ook niets te vrezen van controles van de economische inspectie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content