Meer eenoudergezinnen bij OCMW

In het park ontvluchten de gezinnen Nasro en Ibesh hun dagelijkse zorgen. © Xander Stockmans

Steeds meer eenoudergezinnen moeten aankloppen bij het OCMW. In acht op de tien gevallen bestaat dit gezin uit een alleenstaande moeder met meerdere jongere kinderen.

Steeds meer eenoudergezinnen moeten aankloppen bij het OCMW. In acht op de tien gevallen bestaat dit gezin uit een alleenstaande moeder met meerdere jongere kinderen. Dat blijkt uit een analyse van de programmatorische federale overheidsdienst (POD) Maatschappelijke Integratie.

Dit komt overeen met de interfederale armoedebarometer 2013 waarin werd vastgesteld dat 17,2 procent of ongeveer één kind op de vijf deel uitmaakt van een gezin dat leeft onder de armoedegrens. Een deel hiervan doet een beroep op het OCMW.

Financiële crisis

In de periode tussen 2006 en 2012 is het aantal gezinnen met kinderen dat maandelijks moet rondkomen met een leefloon fors toegenomen. Hun aantal steeg van 22.676 in december 2006 tot 31.671 in december 2012. Dat komt door de financiële en economische crisis.

Voor een diepgaander analyse werden deze data gekruist met gegevens van databanken via de Datawarehouse Arbeidsmarkt en Sociale Bescherming (DWH) van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid. Op basis van de kruising met het DWH telden we in december 2012 64.653 kinderen in het stelsel van het leefloon. Delen we de kinderen op naargelang verschillende leeftijdsklassen, dan treffen we in gezinnen met een leefloon meer jonge kinderen aan dan in een doorsnee Belgisch gezin.

Meer kinderen

Globaal genomen hebben gezinnen die moeten rondkomen met een leefloon meer kinderen: 25,6 procent hebben drie of meer kinderen, tegenover slechts 16,5 procent in de Belgische bevolking. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content