Meer dan kwart Antwerpse jongeren verlaat school zonder diploma

Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

Maar liefst 28 procent van de Antwerpse jongeren verlaat het onderwijs zonder diploma. Daarmee scoort de stad slechter dan alle andere Vlaamse steden en slechter dan het Brussels hoofdstedelijk gewest.

Maar liefst 28 procent van de Antwerpse jongeren verlaat het onderwijs zonder diploma. Daarmee scoort de stad slechter dan alle andere Vlaamse steden en slechter dan het Brussels hoofdstedelijk gewest (27 procent). Dat blijkt uit een onderzoek van het Steunpunt Studie- en Schoolloopbanen, zo berichten de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Het Steunpunt bracht het aantal ongekwalificeerde schoolverlaters in een aantal steden in kaart. Naast Antwerpen en Brussel zitten ook andere steden ver boven het Vlaamse gemiddelde van 14 procent. Gent noteert 22 procent, Genk, Mechelen en Oostende 19 procent, en Turnhout 18 procent.

‘Schoolverlaters van nu zijn jonge ouders van morgen’

‘De schoolverlaters van nu zijn de jonge ouders van morgen’, zegt professor en gewezen minister van onder meer Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A) in de kranten. ‘Niet alleen zij, maar ook hun kinderen dreigen in (kans)armoede te belanden. Om die vicieuze cirkel te doorbreken, moeten de lokale overheden dringend een beleid op maat uitwerken. Het streven moet zijn om in de volgende generatie géén jongeren meer te hebben die uitstromen zonder een kwalificatie.’

Vandenbroucke deed zijn oproep tijdens de Zomeruniversiteit van de Antwerpse SP.A. Vandenbroucke en Yasmine Kherbache, voorzitster van de Antwerpse SP.A, pleiten in de kranten voor een kwalificatieplicht, gekoppeld aan het recht op een uitkering. Ter ondersteuning van die plicht wordt onder andere een meer selectief systeem voorde kinderbijslag voorgesteld. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content