Maximale geluidsniveaus voor muziek op komst

Met het voorstel wil Vlaams minister Joke Schauvliege gehoorschade voorkomen.

Vlaams minister van Leefmilieu en Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) heeft een voorstel op tafel gelegd inzake maximale geluidsniveaus voor muziek.

Na breed overleg kwam Schauvliege uiteindelijk tot een getrapt systeem van maximale geluidsniveaus van respectievelijk 90, 95 en 100 decibel om gehoorschade te beperken.

UItbaters van cafés en concert- en festivalorganisatoren kunnen zelf kiezen voor de categorie waarin ze ondergebracht worden, maar moeten wel een aantal flankerende maatrelen nemen. ‘Hoe hoger het geluidsniveau, des te noodzakelijker de verplichtingen tot flankerende maatregelen’, aldus de minister.

De handhaving zal door de lokale overheid gebeuren. Overtredingen van de nieuwe reglementering kunnen volgens het milieuhandhavingsdecreet strafrechtelijk of administratief vervolgd worden.

Schauvliege wil haar voorstel nu aftoetsen bij de sector en dan voorleggen aan de Vlaamse regering.

Jeugdhuizen en jongerencentra negatief

Schauvliege kreeg woensdag alvast een negatieve reactie van Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen, de federatie van jeugdhuizen en jongerencentra.

De jeugdhuizen noemen de maatregelen veel te ingewikkeld en onbetaalbaar. Ze zullen volgens haar ook leiden tot bijkomende administratieve lasten.

‘Ziet u een vrijwilligersorganisatie een ‘geluidsplan’ opstellen?’, zo vraagt de federatie zich af. Volgens haar zou het voorstel de doodsteek betekenen voor kleinschalige concertwerkingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content