Massale opkomst voor afscheidsplechtigheid André Denys

In de Gentse Sint-Baafskathedraal is er een massale opkomst voor de afscheidsplechtigheid van de maandag overleden Oost-Vlaamse eregouverneur en liberaal politicus André Denys.

Over de lengte van het Sint-Baafsplein stond van 9.45 uur een rij rouwenden aan te schuiven, onder wie tal van prominenten. Zo zijn onder meer de federale ministers Pieter De Crem (CD&V) en Alexander De Croo (Open Vld), naast Minister van Staat Herman De Croo (Open Vld) en liberale kopstukken Guy Verhofstadt en Gwendolyn Rutten aanwezig.

Voor de Vlaamse regering is minister-president Kris Peeters (CD&V) aanwezig, samen met zijn partijgenoten Hilde Crevits en Joke Schauvliege, de N-VA-ministers Geert Bourgeois en Philippe Muyters en Open Vld-fractieleider Patrick Dewael van het Vlaams Parlement. Ook Jan Peumans (N-VA), parlementsvoorzitter, tekende present, net als sp.a-voorzitter Bruno Tobback.

Verder is de voltallige Oost-Vlaamse deputatie op de plechtigheid, naast de eregouverneurs Herman Balthazar (Oost-Vlaanderen), Paul Breyne (West-Vlaanderen) en Karla Peijs (ere-commissaris van de Koningin voor Zeeland) en huidig West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé. Ook de opvolger van Denys, Jan Briers, woont de plechtigheid bij.

Er zijn veel (oud)parlementairen, (oud)provincieraadsleden, burgemeesters en schepenen van Gent en andere gemeenten, de provinciecommandant, de Gentse Procureur des Konings en de rechtbankvoorzitter, een afvaardiging van de federale politie en de lokale politie en brandweer, rector Paul Van Cauwenberge, naast mensen uit het bedrijfsleven, de culturele sector en studenten van het vakgebied “Maatschappelijke Veiligheid”.

De katholieke plechtigheid wordt voorgegaan door de Gentse bisschop Luc Van Looy. Op de dienst zullen de kinderen en een kleinkind van André Denys het woord nemen, net als eerste gedeputeerde Alexander Vercamer, journaliste Lisbeth Imbo en recensent-dichter Paul Demets uit Olsene. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content