Massaal appelen eten om Poetin te irriteren

© Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Polen heeft een wel erg gezonde manier ontdekt om de Russische president Vladimir Poetin lastig te vallen. Het volk eet massaal appelen nadat Rusland de import van het Poolse nationale fruit verboden heeft. Sociale media worden overstelpt met foto’s van de campagne.

Rusland kondigde onlangs een verbod aan op de import van bepaalde fruit en groenten. Daarbij ook appelen uit Polen. ‘Omwille van hygiënische redenen’, zo meent Rusland. Poolse voedselproducenten beweren dat het nieuwe verbod politiek gemotiveerd is en een reactie is op de sancties van de Europese Unie tegen Rusland. Hoewel het land dat zelf ontkent.

‘Appelen eten en cider drinken’

Als een reactie op het verbod en om de lokale boeren te steunen, zetten Polen nu massaal de tanden in appelen. De campagne overstelpt sociale media als Twitter en Instagram met foto’s van de ronde krokante vruchten.

Het begon met de post van journalist Grzegorz Nawacki: een foto waarop hij een appel eet aan zijn bureau met de hashtag #jedzjablka, wat zoveel betekent als ‘eet appelen’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘Het is het ergste wat de Poolse boeren kan overkomen. Meer dan de helft van de appelen die hier geproduceerd worden, worden jaarlijks naar Rusland geëxporteerd’, citeert de Britse omroep BBC Nawacki. ‘Meer appelen beginnen eten en meer cider drinken, is volgens mij de beste manier om hen te steunen. Zo worden er toch nog appelen geconsumeerd en zijn mensen tegelijk solidair.’

Restricties voedselimport voor EU

De hashtags #jedzjablka en #EatApples waren al snel trending thema’s op Twitter. Enkele uren later had de Poolse appel ook een eigen internet-meme. Op de Facebookpagina ‘Eet Appelen om Poetin te irriteren’ worden populaire spotprenten en foto’s verzameld. De pagina heeft ondertussen meer dan 19.000 likes.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De Poolse minister van Landbouw is een van enkele politici die deelnemen aan de campagne. Een van de grootste Poolse supermarktketens, POLOmarket, steunt de hashtag ook actief op zijn Facebook- en Twitterpagina’s met een speciale promotie voor het ‘nationale fruit’ en recepten met appelen als belangrijkste ingrediënten.

‘Ik had niet verwacht dat het iets groots zou worden’, vertelt Nawacki op BBC. ‘Misschien beseffen consumenten dat ze een belangrijke invloed kunnen uitoefenen.’

In Europa heerst woede over de vermoedelijke steun van Rusland aan de separatistische rebellen in Oost-Oekraïne. De laatste sancties van de EU tegen Rusland, zouden de ergste zijn sinds de Koude Oorlog. Poolse producenten zien de exportrestricties als een tegenreactie van het Kremlin. Er zijn ook berichten dat Rusland die restricties op voedselimport mogelijk zou uitbreiden tot de hele EU.

Partner Content