Martti Ahtisaari redder van België?

© Epa

Volgens Harvard-professor Robert Mnookin zou een buitenlandse bemiddelaar België kunnen helpen om uit de impasse te geraken. Hij denkt daarbij aan de oud-president van Finland Martti Ahtisaari.

De Amerikaanse professor, die het vak ‘Program on Negociation’ doceert aan de rechtenfaculteit van de universiteit Harvard doet zijn voorstel donderdag in De Tijd en L’Echo. “Mijn suggestie is: stel een neutrale bemiddelaar aan, iemand die noch Vlaams, noch Franstalig is. Het is best zelfs iemand die van buiten België komt, die gezien wordt als neutraal en die geen enkele politieke ambitie in België heeft”, legt Mnookin uit.

Nobelprijs

Mnookin suggereert daarbij de oud-president van Finland Martti Ahtisaari, die al succesvol bemiddelde in onder meer Namibië en Kosovo. In 2008 kreeg hij bovendien de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inzet in verschillende vredes- en bemiddelingspogingen.

De buitenlandse bemiddelaar zou volgens Mnookin publieke steun moeten opbouwen voor een compromis. “Het kan werken, als hij tot een vergelijk kan komen waarbij geen enkele partij het zich kan permitteren het te dwarsbomen.”

Land splitsen? Ja, binnen 10 jaar

De Amerikaanse professor relativeert het belang van het wereldrecord van ons land, dat donderdag 249 dagen zonder regering zit. “De economie draait nog. De lokale regeringen functioneren onder de federale regering en daarboven is er de Europese Unie.”

Volgens Mnookin ondermijnen verschillende factoren het Belgische politieke systeem: er zijn te veel betrokkenen, de coalities

verschuiven continu en er zijn geen charismatische leiders die de boel samenhouden.

“Het politieke systeem is zo ontworpen dat er twee volken zijn die gescheiden leven. Er is weinig lijm die België samenhoudt. Kan het land splitsen? Ja, dat kan de komende tien jaar gebeuren. Is het imminent? Nee, daarvoor is er te weinig motivatie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content