Mariam Al Mansouri: de Arabische vrouw die de luchtaanvallen tegen IS leidde

Mariam Al Mansouri © Twitter
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

Mariam Al Mansouri is trending op sociale media. De 35-jarige vrouw uit Abu Dhabi leidde deze week de luchtaanvallen van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) tegen de Islamitische Staat (IS) in het noorden van Syrië.

Nadat de Amerikaanse zender Fox News en ook de VAE-ambassadeur in de Verenigde Staten hadden bevestigd dat het een vrouw was die het eskadron F-16’s van de VAE aanvoerde, werd de foto van Al Mansouri veelvuldig gedeeld op Twitter, vergezeld van lofbetuigingen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Tienerdroom

Majoor Mariam Al Mansouri werd in 2008 de eerste vrouw in de luchtmacht van de Verenigde Arabische Emiraten.

In een interview met het tijdschrift Deraa Al Watan in juni zei Al Mansouri dat het een tienerdroom van haar was om gevechtspilote te worden. Ze moest echter wachten tot de VAE in 2007 vrouwen in het leger toeliet. Al Mansouri schreef zich toen meteen in aan de militaire academie.

Van competitie met haar mannelijke collega’s was volgens haar geen sprake. Ze kreeg naar eigen zeggen ook geen voorkeursbehandeling, de trainingen waren even zwaar voor haar als voor de mannen.

Arabische partners

De VAE is een van de vijf Arabische staten – naast Jordanië, Qatar, Bahrein en Saudi-Arabië – die deze week deelnamen aan de door de Verenigde Staten geleidde luchtaanvallen tegen IS in Syrië.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content