Marc Leemans: ‘Zonder stakingsrecht geen democratie’

ACV-voorzitter Marc Leemans © Belga Image

“Overal ter wereld, inclusief in België, staat het stakingsrecht onder druk. Nochtans is het één van de grondrechten van onze democratie”, zegt Marc Leemans, voorzitter van de christelijke vakbond ACV.

Ongeveer honderd vertegenwoordigers van de drie vakbonden waren woensdagmorgen afgezakt naar het Vrijheidsplein in Brussel om deel te nemen aan de internationale dag ter verdediging van de vakbondsvrijheid en het stakingsrecht als fundamenteel mensenrecht.

‘Werkgevers weigeren realiteit te erkennen’

Onder de aanwezigen ook Sharan Burrow, de secretaris-generaal van het Internationaal Vakverbond (IVV). “Begin januari werden in Cambodja nog drie werkers neergeschoten die opkwamen voor hogere lonen. In Spanje riskeren 280 mensen gevangenisstraffen tot 3 jaar, en ook in landen als Qatar, Guatemala en Colombia worden de syndicale rechten ernstig geschonden”, zei de topvrouw van de in Brussel gevestigde organisatie.

Het IVV zal de komende dagen onder meer binnen de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) pleiten voor het behoud van de vakbondsvrijheid als fundamenteel recht. Volgens Burrow weigeren de werkgevers die realiteit te erkennen.

‘Algemeen stemrecht dankzij vakbondsacties’

ACV-voorzitter Leemans benadrukte dat veel grote hervormingen, zoals de invoering van het algemeen stemrecht, er gekomen zijn na vakbondsacties. Met de oproepen van werkgevers in eigen land om de sociale vrede te respecteren komt volgens hem het stakingsrecht onder druk te staan.

Op 11 maart plannen de drie grote vakbonden alvast een “militantenconcentratie” om de druk op de regering te verhogen rond regeringsmaatregelen als de tax shift en de indexsprong. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content