Malika El Aroud verliest mogelijk Belgische nationaliteit

Malika El Aroud BELGA PHOTO BENOIT DOPPAGNE © Belga

Lors Doukaev en Malika El Aroud, allebei veroordeeld voor terrorisme, dreigen hun Belgische nationaliteit te verliezen. Dat gebeurt enkel in uitzonderlijke gevallen.

Momenteel wordt door het parket-generaal van Brussel tegen twee personen de zeer uitzonderlijke procedure opgestart om hen de Belgische nationaliteit te ontnemen. Het gaat om twee personen die wegens terrorisme veroordeeld werden tot zware straffen: de Russische Belg Lors Doukaev en Malika El Aroud, die van Marokkaanse oorsprong is. Dat schrijft La Libre Belgique. De procedure zal nog maanden duren.

Lors Doukaev werd in Denemarken veroordeeld omdat hij een aanslag wou plegen tegen de krant die destijds de controversiële Mohammed-cartoons publiceerde. De procedure tegen Doukaev werd vorige donderdag opgestart.

Op 13 februari vindt dan weer een zitting plaats om de data vast te leggen in de procedure tegen El Aroud. Zij werd veroordeeld, samen met haar inmiddels overleden man, omdat ze een netwerk op poten gezet had om jihadisten naar Afghanistan te sturen.

Doukaev bevindt zich momenteel in de gevangenis van Andenne, El Aroud zit opgesloten in de vrouwengevangenis Berkendael in Vorst.

Uitzonderlijke procedure

De beslissing om de nationaliteit af te nemen, ligt bij het hof van beroep. Enkel de procureur-generaal kan dergelijke procedure opstarten. Daarbij kunnen twee motieven ingeroepen worden: de valse verwerving van de Belgische nationaliteit of ernstig tekort schieten in de verplichtingen als Belg.

(Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content