Maingain: Vlamingen zullen niet Brussel én rand hebben

Olivier Maingain (FDF) © Belga

Terwijl informateur Didier Reynders (MR) zijn opdracht maandag voortzet, heeft FDF-voorzitter Olivier Maingain nog wat olie op het vuur gegooid rond de communautaire onderhandelingen.

Terwijl informateur Didier Reynders (MR) zijn opdracht maandag voortzet, heeft FDF-voorzitter Olivier Maingain nog wat olie op het vuur gegooid rond de communautaire onderhandelingen. In een interview met La Libre Belgique zei hij dat de Vlamingen niet tegelijkertijd autonomie voor Vlaanderen kunnen eisen en die voor Brussel ontkennen.
Maingain: “Er is er geen enkele reden om nog bevoegdheden voor het Brusselse grondgebied op te eisen vanaf het moment dat het Vlaams gewest streeft naar autonomie. De Vlamingen kunnen geen autonomie eisen voor Brussel en diezelfde autonomie voor Brussel ontkennen.”

“Jullie zullen niet én Brussel én de rand hebben,” waarschuwt de FDF-voorzitter de Vlamingen.

Maingain beklemtoont dat het tijd werd dat “aan de separatisten en confederalisten duidelijk wordt gemaakt dat hoe meer autonomie men wil voor Vlaanderen, hoe minder men te zeggen kan hebben over Brussel”. “Brussel heeft het recht om zijn bevoorrechte relatie met Wallonië uit te spreken”.

Uitbreiding
In een reactie zei Brussels minister-president Charles Picqué (PS) op radiozender BEL-RTL: “Dit zeggen wij al lang, maar misschien moeten we het herhalen. Het is duidelijk dat, indien we naar een zuivere splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde gaan zonder de bescherming van de Franstaligen in de rand in overweging te nemen, de uitbreiding van Brussel nodig zal zijn”.

Afgelopen weekend had SP.A-voorzitster Caroline Gennez voor ophef gezorgd met uitspraken in Le Soir. “Als de MR met de uitbreiding van Brussel afkomt, dan kan Reynders zijn koffers pakken en op vakantie vertrekken,” liet ze optekenen. Verschillende partijen lieten weten de radicale toon van Gennez’ uitspraken te betreuren.

Di Rupo
Reynders zet maandag zijn gesprekken voort om uit te zoeken of een communautair akkoord mogelijk is. Hij ziet dan PS-voorzitter Elio Di Rupo. Dinsdag komen CD&V, CDH, Groen!, Ecolo en SP.A langs bij Reynders.

Vorige week zag Reynders al voormalig koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte, N-VA-voorzitter Bart De Wever, PS-vicepremier Laurette Onkelinx en Open VLD-voorzitter Alexander De Croo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content