Maingain: ‘Vlamingen hebben alles gedaan om Brussel te vernietigen’

© Image Globe

‘Vuil, lelijk en een eeuwige werf’, zo omschrijft de Franse journalist Jean Quatremer de Belgische hoofdstad. “Brussel is het slachtoffer van de Belgische ziekte”, voegt Olivier Maingain (FDF) daaraan toe.

Is Brussel een hopeloos lelijke stad? Rond die vraag woedt een hevig debat op de sociale media, vooral bij Franstalige en Europese Brusselaars. Aanleiding is een paginagroot artikel in de Franse krant Libération. Onder de titel ‘Bruxelles pas belle’, schept correspondent Jean Quatremer een vernietigend beeld van de Europese hoofdstad.

“De enige stad waarmee we Brussel kunnen vergelijken is Athene”, schrijft Quatremer. “Dezelfde stedelijke chaos, dezelfde kapotte trottoirs, dezelfde vuiligheid en dezelfde autogekte.”

‘Vlamingen haten Franstalige stad’

Volgens voormalig minister-president Charles Picqué (PS) en FDF-boegbeeld en burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe Olivier Maingain zijn de problemen te wijten aan de traditie van sterke lokale besturen. “België is een land van gemeenten”, klinkt het. “Brussel is het slachtoffer van de Belgische ziekte, het federalisme en de taalgemeenschappen.”

Maingain stelt onomwonden dat het toch vooral de fout is van de Vlamingen, “die deze stad haten omdat ze Franstalig is geworden terwijl ze in Vlaanderen ligt, en alles gedaan hebben om de stad te vernietigen.” (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content