Magnette wil budgettair neutrale fiscale hervorming: ‘Geen drooglegging staat of sociale zekerheid’

© Belga
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

De PS wil nadenken over een fiscale hervorming als die budgettair neutraal is. Voorzitter Paul Magnette: ‘Er kan geen sprake zijn van een drooglegging van de staat of van de sociale zekerheid’.

De PS wil nadenken over een fiscale hervorming als die budgettair neutraal is. Dat zei PS-voorzitter Paul Magnette op een studiedag van de Franstalige socialisten.

Alle Franstalige regeringspartijen praten de jongste weken over fiscale hervormingen. Het CDH wil de vennootschapsbelasting verlagen door de notionele intrestaftrek af te schaffen. De MR wil na de verkiezingen een lastenverlaging van vijf miljard euro.

‘Iedereen praat over fiscale hervormingen, maar niet iedereen bedoelt daarmee hetzelfde’, zegt Magnette. Hij dringt aan op een budgettair neutrale hervorming. ‘Er kan geen sprake zijn van een drooglegging van de staat of van de sociale zekerheid’.

‘Notionele intrestaftrek had meer negatieve effecten’

De PS-voorzitter heeft ‘zo zijn twijfels’ bij de door de liberalen geprezen terugverdieneffecten van belastingverlagingen. ‘De notionele intrestaftrek had meer negatieve dan positieve terugverdieneffecten’.

Sociale gelijkheid


Volgens Magnette moet een fiscale hervorming zorgen voor meer sociale gelijkheid en fiscale rechtvaardigheid. Lasten op arbeid moeten naar omlaag, zei hij. Een vergroening van de fiscaliteit kan enkel als die ook sociaal rechtvaardig is. Bijna uitsluitend mensen met hoge inkomens konden profiteren van de aftrek voor isolatie en net daarom heeft de federale regering die verlaagd, zei Magnette.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content