Magnette: ‘Kandidatuur premierschap van Bart De Wever is pseudokandidatuur’

Paul Magnette en Bart De Wever © Belga

Dat N-VA-voorzitter Bart De Wever het premierschap niet langer uitsluit, noemt Paul Magnette ‘geen seconde geloofwaardig’. Vlaams minister-president Kris Peeters noemt het dan weer logisch dat je als grootste partij een kandidaat-premier hebt.

Bart De Wever liet in Terzake verstaan dat hij het federaal premierschap niet uitsluit. “Dit is paniekvoetbal net voor de verkiezingen”, zei PS-voorzitter Paul Magnette op de RTBF-radio. De PS-voorzitter doet de uitspraken van De Wever dan ook af als een ‘pseudokandidatuur’.

“Hij was verplicht om dit te zeggen omdat hij in Vlaanderen geconfronteerd werd met mensen die zich afvroegen waarom het zin had om op De Wever te stemmen als hij toch geen premier wilde worden”, reageerde Magnette. Magnette spreekt van ‘paniekvoetbal vlak voor de verkiezingen’.

“Hij heeft altijd gezegd heeft dat hij burgemeester wilde blijven. Dus dit is echt niet geloofwaardig”, aldus de PS-voorzitter. Hij noemt het ook vreemd dat iemand die het land wil splitsen, premier wil zijn van hetzelfde land. “Dat is alsof je aan een vos zou vragen om een kippenhok te bewaken. Dat heeft totaal geen zin.”

Kris Peeters: ‘Is dit nieuws?’

Minister-president Kris Peeters reageerde minder verrast. “Het is ook niet zo verassend als men uit peilingen de grootste blijkt te zijn. Dan is het logisch dat je een kandidaat-premier hebt? Het is verwonderlijk dat het zo lang heeft geduurd en verwonderlijk dat dat nu plots het nieuws is”, klonk het in De Ochtend op Radio 1.

Peeters verwees ook naar de eerste tweet en videoboodschap van Bart De Wever aan de Franstaligen. “Ik heb begrepen dat hij ook een tweet heeft gedaan, gericht aan de Franstaligen. Wij zijn in Wallonië geweest, wij zijn met de mensen gaan spreken, dat is iets anders dan een tweet sturen, dat is echt in dialoog gaan. Maar bon, zo’n tweet haalt dan weer de kranten”, klonk het wat smalend.

‘Hoe minder partijen aan tafel, hoe beter’

Peeters kreeg ook de vraag wat hij vond van het voorstel van SP.A-kopstuk Johan Vande Lanotte. Die stelt in De Tijd voor om een Vlaamse regering te vormen met de klassieke tripartite (CD&V, Open VLD, SP.A) en Groen als alternatief voor een regering met N-VA. Peeters zei eerst dat hij zich pas na 25 mei wil uitspreken over mogelijke coalities. Maar nadien zei hij: “hoe minder partijen aan tafel zitten, hoe beter”. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content