Magnette: ‘Europese Commissie denkt alleen maar aan besparen’

© Belga

PS-voorzitter Paul Magnette neemt andermaal het economisch beleid van de Europese Commissie en de aanbevelingen voor België op de korrel.

Paul Magnette (PS) neemt in De Tijd en L’Echo het economisch beleid van de Europese Commissie en de aanbevelingen voor België op de korrel.

“In vergelijking met Frankrijk en Nederland, heb ik de indruk dat men met twee maten en twee gewichten werkt”, stelt hij op de vooravond van de bijeenkomst waarop de staats- en regeringsleiders van de EU de aanbevelingen aan de lidstaten moeten goedkeuren.

“Ik vind het een probleem dat de Europese Commissie voortdurend onze loonindexering onder vuur neemt, terwijl ze niets zegt over belastingen op kapitaal”, luidt het nog.

Magnette herhaalt ook zijn kritiek op de begrotingsorthodoxie van de Commissie: “Niemand, noch de OESO, noch het IMF, steunt de manier waarop de Commissie oproept om de schuld te verminderen en zich te versterken. Ze poogt nu licht van koers te veranderen, zonder officieel de doctrine te wijzigen – ze zijn manifest niet in staat hun fouten te erkennen. De Commissie doet toegevingen, zonder iets te zeggen”.

Volgens Magnette denkt de Europese Commissie alleen maar aan besparen. “Vandaar dat ik met mijn socialistische collega’s het Europese project hoop te versterken met wat links wil”, zegt hij.

‘Commissie heeft legitimiteit niet om te zeggen wat wij moeten doen’

De PS-voorzitter verwijt de Commissie ook aan politiek te doen. “Soms heb ik het gevoel dat de Commissie sommigen in de meerderheid steunt en anderen niet. Ze heeft de legitimiteit niet om in detail te zeggen wat wij moeten doen. De nationale verkozenen moeten verantwoording afleggen over de genomen beslissingen”, aldus nog Paul Magnette.

Hij wijst er nog op dat de Commissie niets zegt over een belasting op de meerwaarde van aandelen, “terwijl we een van de enige landen in Europa zijn” waar dergelijke taks niet bestaat. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content