Rik Van Cauwelaert
Rik Van Cauwelaert Rik Van Cauwelaert is directeur van Knack.

In de categorie non-fictie wint volgend jaar opnieuw een Vlaming de Gouden Uil. Dat kan niet missen. Een laudatio voor Bert Anciaux.

De Fransen spreken over boeken die met één hand worden gelezen ; met ?Kinderen van de Hoop? heeft Volksunievoorzitter Bert Anciaux een nieuw genre geïntroduceerd : boeken die met één hand werden geschreven.? Deze laaghartige opmerking noteerden we onlangs uit de mond van één van de salopards van de Vlaamse weekbladpers zijn naam en adres zijn bij de redactie bekend en worden eerstdaags, achter gesloten deuren, aan Marc Verwilghen overgemaakt. Want bij Zwarte Woensdag is Nieuwe Politieke Cultuur geen loos begrip. Anciaux’ nieuwste manifest (zelf spreekt hij bescheiden over een ?boekske?) kan in deze rubriek dan ook niet onbesproken blijven.

?Kinderen van de Hoop?, dat ook ?een uitnodiging aan de durvers? wil zijn, is in de eerste plaats een rauw, onthullend tijdsdocument. Het begint al op bladzijde 52. Daar staat dat de CVP’er Herman Van Rompuy de eigenlijke aanstichter is van de Nieuwe Politieke Cultuur ! Want hij was het die de jonge VU-senator het licht deed zien. Als openbaring kan dit tellen, want doorgaans draait Van Rompuy Het Licht uit.

?Kinderen van de Hoop? is bovendien een erudiet boek. De auteur citeert voor de vuist weg uit het oeuvre van vernieuwende denkers, zoals Stef Bos, de Jo Erens van de NPC, Bram Vermeulen, Urbanus, Johan Verminnen en Raymond van het Groenewoud eigenlijk ontbreekt alleen Miel Cools in die rij. Dat is eens wat anders dan Guy Verhofstadt die door Anciaux ooit in Zaal F van de Senaat betrapt werd bij het lezen van ?Ulysses? van James Joyce maar, ?ook daarvoor moet je slim zijn,? vergoelijkt de VU-voorzitter (blz. 67).

Zelf verdiept de auteur zich gaarne in toffe tijdschriften als Dag Allemaal en de Nieuwe Panorama. En die invloeden merk je meteen in volgend fragment : ?En de Volksunie ? Ze zou verdwijnen. Jaak Gabriels had het gezworen. Hij was de eerste trap van de drietrapsraket ; de anderen zouden wel volgen. Maar hij werd de Challenger, die ontplofte bij het orgasme van De Croo…? (alweer blz. 67).

Wij hebben, na lezing, de uitwerking van Anciaux’ boekske ook op het terrein getest. Geïnspireerd door Paul Léautaud die de ?Ballades? van Paul Fort aan zijn spaniel Mlle Barbette toevertrouwde, hebben wij alle honderdenelf bladzijden van ?Kinderen van de Hoop? vlijtig tot papierballetjes gekneed en aangewend voor de training van onze Ierse windhond Ballydoyle Bob. En toen wij, na afloop van de Waregem Greyhound Races, in het Ladbroke-turfkantoor gingen afrekenen, is nog maar eens gebleken wat het Geschreven Woord allemaal vermag. (RVC)

Verkeersterroristen

De georganiseerde motorrijders verzetten zich tegen de invoering van een technische controle voor motorfietsen. Onlangs kwamen ze in het bezit van een verhelderende nota (6 november 1996) van mevrouw Abeels, directeur bij de administratie van Verkeer.

In een (Franstalig) advies aan minister van Verkeer Michel Daerden (PS) somt die de voor- en nadelen van zo’n keuring op. Volgens haar zijn veel motorfietsen rammelkarren, samengesteld uit ? de bric et broc?. Bovendien zijn de gebruikers verkeersterroristen : ze zijn haast nog erger dan gewone fietsers. Dat maakt controle noodzakelijk.

Maar de directeur beseft dat er ook nadelen zijn aan een technische controle. De ongeveer tweehonderdduizend motorrijders zullen op kosten worden gejaagd, geeft ze toe. Dat is slecht nieuws. Het goede nieuws is dat de ambtenaar weet dat de regeringspartijen daar niet onder zullen lijden. Ze schrijft namelijk : ?Deze motorrijders zijn voor het grootste gedeelte aanhangers van extreem-rechts, extreem-links of Ecolo-Agalev.? Minister Daerden slaakt een zucht van verlichting. De motorrijders eisen het ontslag van de ambtenaar. (PR)

Een onverkwikkelijke zaak

Een persnota van 18 maart 1997, afkomstig van Vlaams parlementslid Ward Beysen (VLD). ?De voorbije dagen werd ons herhaaldelijk gewezen op de aanzienlijke vertragingen die genoteerd werden bij het afleveren van bouwvergunningen, alsook op de administratieve rompslomp die gepaard gaat met de afhandeling van de dossiers bouwaanvragen. De oorzaak daarvan ligt blijkbaar in de bijsturing van het stedenbouwkundig beleid door de strikte toepassing van de bestaande regelgeving, onder meer via het hanteren van de zogenaamde aanstiplijsten. Deze onverkwikkelijke zaak heeft nefaste gevolgen voor tewerkstelling en toekomstige investeringen.?

Zeg nu zelf : waar gaan het met dit land heen, als de regelgeving ook wordt toegepast ? Gelukkig interpelleert Ward Beysen de minister. De administratie bedreigt de bouwsector. (PR)

Onder vrienden

Ambtenaren zijn ook maar mensen, met af en toe behoefte aan een natje en een droogje. Vorige week (21 maart) trokken de Vlaamse ambtenaren van West-Vlaanderen naar de salons Saint-Germain in Diksmuide. Daar organiseerde de vriendenkring Arol (een van de vorige namen van de administratie ruimtelijke ordening en landschappen) een Feestbuffet en dansavond. Maar koken kost geld. En dus klopte de vriendenkring aan bij het bedrijfsleven met het verzoek een advertentie te plaatsen. Zo’n vraag in ondernemend West-Vlaanderen maar één keer gesteld worden. En dus prijken op de uitnodiging voor het feestbuffet 22 advertenties. Een deel is afkomstig van de horeca, de overgrote meerderheid van de bouwsector.

Deze originele aanstiplijst draagt de namen van Grodevan (grond- en wegeniswerken, Rumbeke), Imroder (verkavelingen en bouwgronden, Roeselare), Gilbert Vandewalle ( slagvaste PVC, Gits), Matexi (bouwgronden en huizenbouw, Meulebeke), Seys en Roelens (aannemerij, Ardooie en Zwevezele), Joël Devlieghere (Bourgondische pannen, Wingene), de Vriese (wegenbouw, Lichtervelde), Fenestra (ramen, Zarren), Dadigro (grond- en wegenniswerken, Ledegem), Imfiro ( immo-team, Roeselare), Caerels ( ?omdat wonen belangrijk is?, Wingene).

Vlaams parlementslid Patrick Hostekint (SP) wil van minister van Ambtenarenzaken Luc Vandenbossche (SP) weten of deze sponsoring de onafhankelijkheid van de ambtenaren van ruimtelijke ordening, huisvesting, monumenten en landschappen, milieu, natuur en landinrichting niet in het gedrang brengt. Bij de adverteerders stond ook A. Bril, carrosserie en constructie, Roeselare. Zaakvoerder Louis Bril is Vlaams parlementslid voor de VLD, de partij van Ward Beysen. Hostekint wil een deontologische code. De bouwsector bedreigt de administratie. (PR)

Twee reeënogen

?Heilige Hubertus, sta me bij?, prevelt boswachter Van Quackebeke. Hij wijst op de gapende wond in de hals van de drachtige ree, die ons met glazige, gebroken ogen aanstaart. ?Dit kan een vos niet gedaan hebben. Dit soort verwondingen wordt alleen toegebracht door verwilderde Yorkshire Terriers. Een patrouille jongverkenners heeft twee van die beesten in het Arboretum opgemerkt, waar ze een jogger achtervolgden. We hebben onmiddellijk contact opgenomen met de hondenmeppersbrigade van de rijkswachtkazerne in Etterbeek, maar een drijfjacht heeft niets opgeleverd. We staan machteloos.?

Uit de richting van Jezus-Eik weerklinkt hoorngeschal. Een eekhoorntje verslikt zich in een beukennootje. ?Het probleem?, zegt Van Quackebeke, ?is dat het Zoniënwoud zich uitstrekt over het grondgebied van Vlaanderen, Wallonië en Brussel. In Vlaanderen en Wallonië is het toegestaan honden te vergiftigen. Wij gebruiken daarvoor in een leversausje gebakken sponsjes, waar Yorkshire Terriers dol op zijn. Als ze vervolgens een kommetje water leegslobberen, sterven ze een welverdiende dood. Maar in het hoofdstedelijk gewest is die techniek verboden.?

Met een dennenappel schraapt hij een hondendrol van zijn schoen. Zijn stem klinkt samenzweerderig. ?Hoeveel onschuldige slachtoffers zullen er nog moeten vallen voor de waarheid aan het licht komt ? Genieten deze Yorkshire Terriers wellicht de bescherming van hooggeplaatste personen ? Hoe vaak komt prins Laurent op bezoek in het kasteel van zijn oom Alexander in Sint-Genesius-Rode ? Het wordt tijd om namen te noemen. Ik zeg dat en ik zeg niets.?

In de verte blaft een hond. (PP)

Bijdragen : Piet Piryns, Peter Renard, Rik Van Cauwelaert

De lente (Foto : Patrick de Spiegelaere)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content