Hubert van Humbeeck

Een nieuwe primeur voor Zwarte Woensdag ! Dank zij jongens, wetenschap en hypnose : de robotfoto’s van de publieke vijanden nummers een tot vier.

De nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen in de criminalistiek wettigen de hoop dat spoedig een doorbraak wordt geforceerd in enkele onopgehelderd gebleven misdaaddossiers. De justitie verzocht Zwarte Woensdag in exclusiviteit om de robotfoto’s van vier zware jongens te verspreiden. Dit gebeurde al drie weken geleden. Wij hadden hiermee het VTM-opsporingsprogramma Oproep 2020 de loef kunnen afsteken, maar in het belang van het onderzoek verkozen wij het embargo op deze explosieve informatie tot op het bot te respecteren.

De tekeningen kwamen tot stand dank zij hypnose, wat zoveel is als een waarmerk. Deze techniek is bijzonder succesvol. Zo kon, bijvoorbeeld, al ?de blonde reus? worden geïdentificeerd. Het betrof de Brusselse frituuruitbater Jan Spier. Met hem werden twee sinistere medeplichtigen achter slot en grendel gedraaid : Spiers bijzit Minoetje en de dubieuze zakenvrouw Isabelleken, echtgenote van de nog altijd voortvluchtige Jef Pedal, een psychopaat die zijn slachtoffers met een hamer pleegt te bewerken.

Wij vragen uw medewerking bij de opsporing van niemand minder dan de publieke vijanden nummers een tot vier. Talrijke slachtoffers van de wandaden van dit rapalje werden onder wetenschappelijke begeleiding gehypnotiseerd. Zoals uit de foto’s blijkt, slaagden de getuigen erin om zich beelden uit hun prille jeugd voor ogen te halen. Zo kwamen de tronies van de gevreesde boeven haarscherp naar boven, beelden die zij naar hun onderbewuste hadden verdrongen. Sommigen zagen zelfs hun hele leven als een film aan hun geestesoog voorbij trekken en verkeerden daardoor in de waan dat hun laatste uur had geslagen. Zo diep zit de vrees voor dit geboefte ! De ongelukkigen moesten uit het onderzoek worden verwijderd maar krijgen bijstand van het stressteam.

Wetenschappers vergelijken het effect van hypnose op het geheugen met een videoband, die naar believen kan worden opgeroepen en afgespeeld. Vanzelfsprekend kan Zwarte Woensdag hierover geen verdere details verstrekken. Als de klein mannen niet thuis zijn, kunnen wij de videorecorder namelijk niet bedienen.

Hieronder volgen de signalementen van dit gespuis. Uw reactie graag op het 0-900-nummer van de redactie.

N. : Dagbladverschijnsel. Laatste bekende woonplaats : het afgedankte station van Hoeilaart. Op hem rust de verdenking van talloze onnoemelijke feiten : kocht in Rome een arbiter om, won de Ronde van Frankrijk door doping met peperbollen, schoot in Afrika een witte neushoorn, plunderde de Franse Nationale Bank via een rioolputje, corrumpeerde agent 17, organiseerde wafelorgieën enzovoort. Maakt gebruik van romeins genummerde raketten. Verdachte uiterlijke tekenen van welstand, onder meer een kasteel met zeven torekens.

J. : Kleerkast van de bende. Vermoedelijk illegaal in het land. Langharig baardtype. Vaak gesignaleerd op de Kalmthoutse heide maar zou zich thans in de buurt van Kreta ophouden. Kenmerkt zich door grote gevoelloosheid wat zich uit door langdurig zwijgen en het niet aankijken van zijn slachtoffers. Betrokken bij een bodybuilderszwendel. Persoonlijke energierekening niet betaald.

K. : Extreem-rechts reporter. Officieel woonachtig te Molensloot, alwaar roze balletten. Verdacht van talrijke persmisdrijven, zoals belediging van vreemde staatshoofden, met recidive. Wordt de voorbije jaren niet meer gesignaleerd, waardoor de robotfoto enigszins schetsmatig bleef. Ofwel leeft hij ondergedoken, terend op de buit van zijn vuige misdaden, ofwel werd hij bij een afrekening om het leven gebracht door zijn medeplichtige, een baardige zeebonk die zich uitsluitend in krachttermen uitdrukt. Is vaak in het gezelschap van vreemdelingen, vooral Chinezen, Arabieren uit Khemed en Zuid-Amerikaanse dictators ; daarom wordt hij in verband gebracht met de triades, fundamentalistische terroristen en het Cali-cartel van generaal Alcazar. Is op de plaats van de misdaad altijd vergezeld van een pitbull zonder reglementaire leiband of muilkorf.

G. : Tijgerachtige van het Noord-Amerikaanse type. In het milieu bekend als ?de rosse dwerg?. Beschuldigd van schromelijke luiheid en criminele vraatzucht. Lichtte de sociale zekerheid op door werkweigering : hij vertikte het bij herhaling om muizen te vangen. Debuteerde in de misdaad door systematische mishandeling van huisgenoot Odie. Berucht ijskastkraker. Wordt in verband gebracht met de grote lasagneroof van 1987 in Bologna.

De trap van Dieu

De anecdote haalt wellicht de volgende editie van de Grote Vaderlandse Geschiedenis niet, maar ze is de moeite van het memoreren waard. We schrijven tweede helft jaren tachtig (ja, die tijd), Guy Spitaels is voorzitter van de Parti Socialiste en de enige echte patron van de Waals-Brusselse politiek zijn partij is incontournable geworden, zonder de PS kan niets, iedereen moet bij Spitaels passeren. Hij is meester van het spel.

In het prestigieuze Auto World in Brussel houdt de PS een ontvangst, eerder een cocktail dan een receptie het is wellicht het begin van het nieuwe jaar, de aanleiding heeft niet veel belang. De voor de gelegenheid gepast uitgedoste genodigden schuiven, carton in de hand, aan naar een trap verderop. Daar zal le président hen welkom heten. Hij staat bijna op de bovenste trede, zodat iedereen onvermijdelijk naar hem moet opkijken om hem te begroeten : majesteitelijk. Lodewijk XIV houdt hof in Versailles. Graag of niet, iedereen moet het ritueel ondergaan ; er is geen andere weg die toegang verschaft tot de geserveerde hapjes en drankjes en elkaars hoofse gezelschap.

Wie daar in die lange rij, tientallen meters lang, geduldig zijn beurt afwacht, zijn geen militanten, geen rode foulards of métallo’s, het is la toute Belgique : de economische en financiële elite van het land houdt er de hand op om de grote socialistische leider dag te zeggen, terwijl die minzaam op hen neerkijkt.

De vertoning sloeg waarnemers met verstomming. De krant Le Soir omschreef Spitaels daarna als Simili Dieu de man die God wou zijn, of : in de taal van toen François Mitterrand.

Simili Dieu werd later gemeenzaam Dieu en daalde vorige week af in de hel. De ongenaakbare Spitaels is nu onaanraakbaar geworden. Hoge bomen vangen veel wind, wie hoog klimt kan laag vallen, etcetera. Daar gaat het niet om. Wel dit : wie van deze captains of industry, deze vertegenwoordigers van de haute finance wenst zich vandaag nog te herinneren dat hij daar mee in de rij stond, toen in Auto World ? En waarom gaven ze daar allemaal acte de présence ? Hadden ze iets nodig, misschien ?

Bijdragen : Marc Reynebeau, Hubert van Humbeeck

Lente aan zee (foto : Patrick De Spiegelaere).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content