‘Zuiver robo-advies is een randfenomeen’

© GETTY IMAGES

Robo-advies is aan een opmars bezig bij de particuliere beleggers. Efficiëntie, onafhankelijkheid en lage kosten, dat zijn de belangrijkste beweegredenen om het beheer van het eigen vermogen over te laten aan de computer. Econopolis-ceo Geert Noels: ‘Ik geloof in een hybride model van vermogensbeheer waarbij persoonlijk en geautomatiseerd advies hand in hand gaan.’

De digitalisering heeft een belangrijke impact op zowat alle aspecten van ons dagelijkse leven. Ook de financiële wereld ontsnapt er niet aan. In de nasleep van de financiële crisis van 2008 doken in de Verenigde Staten de eerste aanbieders van robotbeleggingsdiensten op. Het duurde tot 2015 vooraleer in ons land de eerste spelers op de markt kwamen. Pioniers waren KeyPrivate (Keytrade Bank), BinckBank, Easyvest en Birdee. Met Matti (KBC) en Lucy (BNP Paribas Fortis) waagden zich vorig jaar ook enkele grootbanken op het strijdtoneel.

DE COMPUTER ADVISEERT EN BESLIST

Robo-adviseurs promoten een nieuwe manier van beleggen. Ze bieden een digitaal platform aan waarbij een computerprogramma de adviserende rol van de persoonlijke vermogensbeheerder overneemt en zelf alle beleggingsbeslissingen neemt. De belegger moet eerst een vragenlijst invullen waarin hij onder andere zijn objectieven, zijn potentieel, zijn tijdshorizon en zijn financiële kennis verduidelijkt. Op basis van die informatie bepaalt de computer zijn beleggersprofiel (overigens een wettelijke verplichting) dat kan variëren van defensief tot dynamisch. Daarnaast kan de belegger ook enkele thematische voorkeuren ingeven zoals duurzaamheid, artificiële intelligentie enzovoort. Het algoritme gaat met al deze informatie aan de slag en dat resulteert in een op maat gemaakte beleggingsportefeuille.

Geert Noels: 'Er is nog heel wat ruimte om te digitaliseren en te automatiseren in de wereld van het vermogensbeheer.'
Geert Noels: ‘Er is nog heel wat ruimte om te digitaliseren en te automatiseren in de wereld van het vermogensbeheer.’© © Stefaan Temmerman

Typisch voor robotbeleggingsdiensten is dat ze beleggen in een combinatie van trackers. Trackers zijn beleggingsinstrumenten die de prestatie van een beursindex, een aandelen-, een obligatie- of een valutakorf als een schaduw volgen. Trackers hebben een eigen beursnotering en kennen een continue verhandeling. Ze hebben als grote voordeel dat beleggers met slechts één transactie investeren in een gediversifieerde portefeuille, bovendien zijn de beheerkosten laag.

De opkomst van de robo-adviseurs heeft te maken met de lage kostenstructuur en de laagdrempeligheid. Bij Birdee kan je bijvoorbeeld al instappen vanaf 50 euro, andere aanbieders leggen de lat hoger tot 10 à 15.000 euro. De kosten op jaarbasis zijn meestal degressief naarmate het beheerde kapitaal toeneemt en bedragen ongeveer 1 procent per jaar. Het kostenplaatje voor robotbeleggen oogt dus een pak vriendelijker dan dat voor bijvoorbeeld private banking. Maar de dienstverlening valt dan ook nauwelijks te vergelijken.

MINDER INTELLIGENT DAN ZE WORDEN VOORGESTELD

Nogal wat marktspelers benadrukken de innovatieve technologie achter hun platform. Zo steekt Matti, de slimme beleggingsassistent van Bolero, het online beleggingsplatform van KBC, niet onder stoelen of banken dat zijn algoritme gebaseerd is op de theorie van Nobelprijswinnaar Harry Markowitz. Die stelde in de jaren 50 van vorige eeuw dat een investeerder alleen een hogere volatiliteit zal accepteren als daar een hoger verwacht rendement tegenover staat. Om het portefeuillerisico te minimaliseren, moet hij daarom kiezen voor diversifiëring.

Geert Noels, oprichter, ceo en hoofdeconoom van Econopolis – een financieel-economisch advieshuis en onafhankelijk vermogensbeheerder – fronst de wenkbrauwen. ‘Onderzoek toont aan dat de platformen veel minder intelligent zijn dan ze soms door de robo-adviseurs worden voorgesteld. Theorieën zoals die van Markowitz zijn interessante, theoretische denkkaders, maar om die nu te gaan toepassen voor risicomodellen en vermogensallocatie is toch een andere zaak. Kijk, robo-advies is voor mij niet meer dan een hippe, commerciële verpakking om trackers aan de man te brengen.’

Toch wil Geert Noels zeker het kind niet met het badwater weggooien. ‘Er is nog heel wat ruimte om te digitaliseren en te automatiseren in de wereld van het vermogensbeheer. Zo kan de computer heel wat ondersteuning bieden aan een persoonlijke vermogensbeheerder. Ik geloof dus absoluut in de meerwaarde van de technologie in een hybride model dat persoonlijk en geautomatiseerd advies combineert. Zuiver robo-advies zal veeleer een randfenomeen blijven.’

Toenemend, maar beperkt marktaandeel voor robo-advies

In de Angelsaksische landen is robo-advies al veel beter ingeburgerd dan in België. Toch zien we de voorbije jaren dat ook in ons land het aantal marktspelers gestaag toeneemt. Op vandaag zijn er al minstens een tiental actief. De primeur was voor enkele kleinere, gespecialiseerde spelers, vorig jaar sprongen ook enkele grootbanken op de kar. Van een hype is echter allesbehalve sprake, daarvoor is het marktaandeel veel te klein. Volgens een studie van adviesbureau Roland Berger vertrouwden de Belgen in 2018 ongeveer 400 miljoen euro toe aan robo-adviseurs. Dat is een peulschil in verhouding tot de totale markt van vermogensbeheer die in ons land in 2020 goed was voor 287 miljard euro. Al zien de meeste waarnemers het marktaandeel van robo-adviseurs in de toekomst wel toenemen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content