‘Zonder buitenlandse militairen redden we het niet’

ASHRAF GHANI (M.) 'Veiligheid is een topprioriteit.'
Joanie De Rijke
Joanie De Rijke Medewerkster Knack

Op 5 april kiezen de Afghanen een opvolger voor president Hamid Karzai. Topkandidaat Ashraf Ghani gelooft in een hoge opkomst, ondanks een bloederig offensief van de taliban.

Afghanistan maakt zich op voor een woelige verkiezingsdag. De taliban, die de verkiezingen een schijnvertoning noemen, pleegden de voorbije weken de ene aanslag na de andere.

ASHRAF GHANI: Er zijn de laatste twee weken tientallen doden gevallen. We vrezen grote problemen voor 5 april. De opstandelingen dreigen dat ze de vingers zullen afhakken van iedereen die zijn stem wil uitbrengen. Dat deden ze bij voorgaande verkiezingen ook al, maar dit keer zit de schrik er goed in. We zullen proberen de veiligheid zo goed mogelijk te garanderen, maar de opstandelingen zijn totaal onvoorspelbaar. Vooral buiten Kabul kan het erg gevaarlijk worden. In kleinere gemeentes durven veel mensen niet te stemmen omdat iedereen in de gaten wordt gehouden. Maar de meeste Afghanen zijn gemotiveerd, na al die jaren met Karzai hopen ze op een frisse wind.

Veel Afghanen verwachten dat de taliban massaal in de aanval gaan zodra de internationale troepen na 2014 verdwenen zijn.

GHANI: Ik heb een vijfjarenplan opgesteld voor als ik verkozen word. Veiligheid is een topprioriteit. We redden het niet zonder internationale hulp, dat weten we allemaal. Als de buitenlandse militairen vertrekken, is de kans inderdaad groot dat Afghanistan weer vol terroristen komt te zitten. De aanwezigheid van internationale troepen is hard nodig de komende jaren, voor de training van onze eigen veiligheidstroepen en voor de steun in antiterreur- operaties. We hebben ook wapens nodig van de internationale gemeenschap. Het veiligheidsakkoord met de VS over de aanwezigheid van Amerikaanse militairen na 2014 moet zo snel mogelijk ondertekend worden. En ook de macht van de krijgsheren moet worden aangepakt. Ze moeten eerst worden ontwapend, daarna zouden we met hen rond de tafel willen zitten, om ze mee te krijgen in het lokale en nationale bestuur.

Volgens de Wereldbank komt 85 procent van de Afghaanse begroting van het buitenland. Na 2014 zal ook dat een stuk verminderen. Stevent het land straks op een zware economische crisis af?

GHANI: We kunnen niet eeuwig op buitenlandse steun rekenen. We hebben veel natuurlijke rijkdommen, en als we die op de juiste manier gebruiken, zou ons dat al een heel eind helpen. We moeten ons focussen op cementfabrieken en op onze gas- en olievoorraden. Maar eerst moeten we de verkiezingen zien te overleven.

Joanie de Rijke

‘De opstandelingen dreigen dat ze de vingers zullen afhakken van iedereen die zijn stem wil uitbrengen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content