Fernand Huts is bedrijfsleider van Katoen Natie. De tentoonstelling Voor God en Geld, die hij organiseerde, loopt nog altijd in Gent. Maar hoe brengt Huts zijn vakantie door? Om deze vijftien vragen op te lossen, had hij 21 minuten en 12 seconden nodig.

Hoeveel dagen vakantie neemt u?

Mijn vakantie en werk lopen door elkaar. Er is geen enkele dag in het jaar dat ik helemaal onbereikbaar kan zijn. Er is altijd wel iemand die mij belt, of iemand met wie ik contact moet opnemen. Tijdens die dagen heb ik wel momenten van rust, en kan ik lezen of met cultuur bezig zijn. Dat inspireert mij ook voor mijn werk.

Wat zijn uw vakantieplannen dit jaar?

Ik ben elk jaar ongeveer vier maanden op reis. Dat kan overal ter wereld zijn: mijn bedrijf is actief op alle continenten en in 35 landen. Ik maak dan soms zijsprongetjes om iets te bezoeken. Eigenlijk woon ik in Kent, in Engeland. De rust, de traagheid van het leven en de natuur daar geven me het gevoel dat ik altijd wel wat op vakantie ben.

Volgt u het nieuws als u op vakantie bent?

Als je de gewoonte hebt zoveel te reizen, wordt dat lokale nieuws minder belangrijk. In Latijns-Amerika voelt wat er in België gebeurt echt heel ver weg. Dat is zo’n beetje als een West-Vlaming die Het Belang van Limburg zou lezen. Maar als ik in België ben, volg ik dat nieuws natuurlijk wel.

Denkt u veel aan uw werk tijdens uw vakantie?

Ja, zoals ik al zei.

Wat is uw mooiste vakantieherinnering?

Mijn jeugdvakanties. Van kleine jongen tot adolescent bracht ik die door op de Haspengouwse vierkantshoeve van mijn grootouders – mijn moeder is een boerendochter. We speelden onbezorgd op straat met de plaatselijke jeugd of amuseerden ons in de velden. Dat was een hele mooie tijd.

Wat is uw slechtste vakantieherinnering?

Ik ben in het Tatra-gebergte eens heel verliefd geworden. Ik moest dat meisje naar huis brengen door de sneeuw, en mijn knieën zijn vastgevroren. Dat heeft enkele dagen heel veel pijn gedaan.

Bent u weleens alleen op vakantie geweest?

Ik probeer altijd in gezelschap te reizen. Alleen reizen is niet echt iets voor mij.

Wat is het beste boek dat u op vakantie las?

Ik verslind boeken, en vooral historische verhalen. Een uitstekende roman die ik tijdens een vakantie heb uitgelezen, is Les Rois maudits van Maurice Druon.

Welke boeken plant u dit jaar mee te nemen?

Ik lees vaak in functie van de reizen die ik maak. Volgend jaar gaan we met 160 mensen van ons bedrijf naar Zuid-Afrika, en nu ben ik de biografie van Cecil Rhodes aan het lezen. Dat is de ondernemer en politicus die zijn naam aan Rhodesië (het huidige Zambia en Zimbabwe, nvdr.) heeft gegeven.

Wat is het mooiste museum dat u tijdens de vakantie al bezocht?

Ik ben te voet naar Compostela geweest. Eigenlijk kun je die hele bedevaartsweg omschrijven als een museum. Je wandelt van het ene prachtige romaanse klooster naar de volgende kerk of kathedraal.

Hebt u ooit iets in het buitenland gedaan dat u nooit in België zou doen?

Skiën? (lacht)

Denkt u soms nog terug aan een vakantielief?

Als ik aan mijn jeugd terugdenk, denk ik ook aan al die keren dat ik als puber verliefd ben geweest. Een jongen is de hele tijd met meisjes bezig.

Overweegt u in de zomer weleens om uw leven helemaal om te gooien?

Ik hoef echt niet van werk te veranderen om het avontuur op te zoeken: ik zit er middenin. Ik surf op de golven van de wereldeconomie. Dat maakt mijn werk uitdagend.

Bent u bij petanque een tireur of een pointeur?

Ik ken niets van petanque, maar ik zou zonder de minste twijfel alle ballen van de tegenstanders proberen weg te spelen. Met veel geweld. (lacht)

Bent u gelukkiger tijdens de vakantie dan doorheen het jaar?

Geluk maken mensen altijd zelf: dat is een kwestie van te leven met de juiste optimistische en realistische verwachtingen. De enige dagen dat ik minder gelukkig ben, is wanneer ik met een kater opsta. Dat gebeurt nog zo’n zes keer per jaar. Maar dan heb ik me de avond ervoor goed geamuseerd.

‘De enige dagen dat ik minder gelukkig ben, is wanneer ik met een kater opsta. Dat gebeurt nog zo’n zes keer per jaar.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content