Eefje de Visser is een Nederlandse singer-songwriter. Ze woont sinds kort in België. Maar hoe is zij als vakantiemens? Om deze vijftien vragen te beantwoorden, had De Visser 9 minuten en 43 seconden nodig.

Hoeveel dagen vakantie neemt u?

Ik neem weinig vakantie: twee of drie weken per jaar misschien. Maar daarnaast heb ik steeds wel redelijk wat vrije tijd, waarin er alleen altijd ook een hele hoop dingen moeten gebeuren.

Wat zijn uw vakantieplannen dit jaar?

Ik heb vorig jaar een camper gekocht waarmee ik ga rondtrekken. Ik ben er dit jaar al mee in Duitsland geweest, en nu sta ik in de Ardennen. Veel verder zal ik niet raken, want ik heb maar een paar dagen vrijaf.

Volgt u het nieuws als u op vakantie bent?

Nee. Enkel wat ik vanzelf meekrijg, pik ik op. Ik ga er niet naar op zoek.

Denkt u veel aan uw werk tijdens uw vakantie?

Er is niet echt een scheiding tussen mijn werk en mijn vrije tijd. Ik gebruik mijn vakanties juist om nummers af te werken, of dingen uit te schrijven waar ik in het jaar geen tijd voor had.

Wat is uw mooiste vakantieherinnering?

Zeven jaar geleden ging ik naar het festival South by Southwest in Austin, Texas. Dat was echt fantastisch. Overal was muziek. Zelfs in de snackbars en supermarkten spelen er dan bandjes.

Wat is uw slechtste vakantieherinnering?

De vakanties met mijn ouders in de Ardennen toen ik dertien en veertien jaar was. Ik wilde eigenlijk niet meer met hen mee, en vond het afschuwelijk om mijn vrienden in Nederland te moeten achterlaten.

Bent u wel eens alleen op vakantie geweest?

Twee jaar geleden ben ik alleen naar Barcelona geweest. Ik was daar ook om te schrijven, en dat is mij zeer goed bevallen. Ik plan dat vaker te doen.

Wat is het beste boek dat u op vakantie las?

Dat weet ik niet meer. Ik kan me niet goed herinneren wat ik op vakantie las.

Welke boeken plant u dit jaar mee te nemen?

Ik ben nu De Autonauten van Julio Cortazar en Carol Dunlop aan het lezen. Het gaat over twee schrijvers die samen een maand lang in een camper door Frankrijk reizen zonder de snelweg te verlaten.

Wat is het mooiste museum dat u tijdens de vakantie al hebt bezocht?

In het museum voor moderne kunst in Stockholm zag ik ooit een tentoonstelling over de eerste beroemdheid die geen koning of man met macht was – ik ben alleen vergeten wie het was. De fotografie bestond net, en die man was zo’n narcist die postkaarten en andere beelden van zichzelf liet maken. Daar staat hij dan in heel ijdele poses op. Eigenlijk was hij het eerste idool, heel geestig om te zien.

Hebt u ooit iets in het buitenland gedaan wat u nooit in België zou doen?

Toen ik alleen in Barcelona was, heb ik een straatmuzikant aangesproken die ik heel goed vond. We hebben samen een festival bezocht en muziek gemaakt. Ik was daar ook naartoe gegaan om nieuwe mensen te leren kennen, maar zoiets zou ik in Nederland of België nooit doen.

Denkt u soms nog terug aan een vakantielief?

Op mijn twaalfde had ik tijdens de vakantie een liefje waar ik hand in hand mee rondliep. Dat stelde niet zoveel voor, maar het was wel heel schattig.

Overweegt u in de zomer wel eens om uw leven helemaal om te gooien?

Ik hou heel erg van wat ik doe. In de vakantie heb ik alleen genoeg ruimte in mijn hoofd om alles wat meer te overzien, en krijg ik net inspiratie om nieuwe dingen te proberen of helderder te bepalen waar ik heen wil met mijn muziek.

Bent u bij petanque een tireur of een pointeur?

Ik petanque nooit. Maar ik denk dat ik de ballen van de anderen zou proberen weg te kaatsen. Dat lijkt me het veiligste.

Bent u gelukkiger tijdens de vakantie dan doorheen het jaar?

Nee. Ik leef ook niet echt naar mijn vakantie toe. Zowel tijdens de vakantie als het hele jaar kan ik heel gelukkig zijn, of net onrustig en gefrustreerd als het schrijven van nieuwe muziek niet lukt.

‘In de vakantie krijg ik inspiratie om nieuwe dingen te proberen of helderder te bepalen waar ik heen wil met mijn muziek.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content