Kris Hoflack is algemeen hoofdredacteur van VTM Nieuws. Maar hoe is hij als vakantiemens? Deze zomer gaat hij naar zijn huisje in Spanje. Om deze vijftien vragen te beantwoorden, had Hoflack 12 minuten en 14 seconden nodig.

Hoeveel dagen vakantie neemt u?

Voor het eerst in twintig jaar neem ik drie volle weken vakantie, en ik kijk daar geweldig naar uit.

Wat zijn uw vakantieplannen?

Ik heb vorig jaar een huisje op een berg in Andalusië gekocht. Daar ga ik heen.

Volgt u het nieuws als u op vakantie bent?

Ik blijf nieuwsverslaafd. Ik zal mijn smartphone pas na mijn dood kunnen uitzetten.

Denkt u veel aan uw werk tijdens uw vakantie?

Zelden. Ik heb de eerste dagen wel echt nodig om het van me af te zetten. Dat lukt sneller als je in een andere tijdzone dan de Belgische reist. Mijn vakantie is de enige periode in het jaar dat ik niet naar het VTM Nieuws kijk.

Wat is uw mooiste vakantieherinnering?

Drie jaar geleden heb ik tijdens de kerstvakantie een tocht door Florida gemaakt. Ik ben toen ook even langs de golf van Mexico gepasseerd en daar heb ik een klein, prachtig eilandje gevonden. Als het paradijs zich op aarde bevindt, moet het daar ergens in de buurt zijn.

Wat is uw slechtste vakantieherinnering?

Een jaar voor de burgeroorlog uitbrak, ben ik door Joegoslavië getrokken. Er hing toen al een heel akelige sfeer. Ik was bovendien met een vriendin die nog nooit met de rugzak had gereisd, en dat was niet bevorderlijk voor onze relatie.

Bent u wel eens alleen op vakantie geweest?

Enkele jaren geleden heb ik op mijn eentje voor een week een klein appartementje aan de Belgische kust gehuurd. Verschrikkelijk. Tenzij de hele wereld mij verstoot, ga ik nooit meer alleen op reis.

Wat is het beste boek dat u op vakantie hebt gelezen?

Ik heb tijdens een vakantie eens een week in bed gelegen om The Lord of the Rings te lezen. Een fantastische trilogie.

Welke boeken plant u dit jaar mee te nemen?

De biografie over Pol Pot van Philip Short gaat zeker mee. Ik wil ook de roman van Joachim Pohlmann, Een Unie van het Eigen, lezen. En mijn e-reader laad ik vol met thrillers. Iedereen heeft recht op één afwijking. (lacht)

Wat is het mooiste museum dat u tijdens de vakantie al hebt bezocht?

Ik ben verliefd op Rome en het Vaticaan. Dat is eigenlijk één groot museum. Maar het Museo Chiaramonti, waarvan de collectie door kardinaal Pius VII is verzameld, blijft het indrukwekkendst. Het is een lange gang waar de borstbeelden van belangrijke kerkelijke figuren staan uitgestald. Je ziet daar welke macht de kerk ooit heeft gehad, en haar gelukkig teloorgegane glorie.

Hebt u ooit iets in het buitenland gedaan wat u nooit in België zou doen?

Toen ik nog wetenschapper was, heb ik op een congres voor historici in Montreal een toespraak moeten geven over de collaboratie en de repressie terwijl ik mijn bagage met mijn tekst kwijt was geraakt. Dat was een ontzettende afgang.

Denkt u soms nog terug aan een vakantielief?

Ik heb helaas nooit een vakantielief gehad.

Overweegt u in de zomer weleens om uw leven helemaal om te gooien?

Ik ben vorig jaar vijftig geworden, en sindsdien denk ik daar eigenlijk elke dag over na. Ik kan toch niet tot mijn 67e hoofdredacteur van VTM Nieuws blijven? U mag altijd een suggestie doen.

Bent u bij petanque een tireur of een pointeur?

Mensen die beter petanque spelen dan ikzelf zeggen dat je echt een hele goeie moet zijn om als tireur te kunnen winnen. Aangezien ik een zeer middelmatige speler ben, probeer ik het dus maar als pointeur.

Bent u gelukkiger tijdens de vakantie dan tijdens het jaar?

Ik ben een voluntarist. Op enkele kortstondige dipjes na, zijn die altijd gelukkig.

‘Ik blijf nieuwsverslaafd. Ik zal mijn smartphone pas na mijn dood kunnen uitzetten.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content