Leververvetting komt almaar vaker voor. Een ongezonde levensstijl, met onder meer onaangepaste voeding, is de oorzaak. Dikwijls is een levertransplantatie de enige manier om uit de problemen te komen.

Immunoloog Charlotte Scott (VIB/UGent) en haar collega’s tonen in het vakblad Immunity aan dat de afweer in aangetaste zones van de lever van obese muizen een nieuwe populatie van macrofagen produceert. Die opruimcellen komen niet voor in gezonde levers. Ze verwerken vet minder goed dan hun gezonde tegenhangers, die ze bovendien wegdrukken.

Ze produceren wel een speciaal eiwit, osteopontine, waarmee vette levers kunnen worden opgespoord. Aangezien er nog altijd geen behandeling voor de ziekte bestaat, zou dat haar ontwikkeling kunnen vertragen.

Een tijdje geleden hebben hepatoloog Wilco Kwanten (UZA) en zijn collega’s in Nature Biomedical Engineering aangetoond dat een techniek op basis van het zelffluorescerende vermogen van het eiwit lipofuscine de aandoening ook kan helpen opsporen. Ook lipofuscine wordt geproduceerd in de levercellen van patiënten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content