Melkzuur speelt een sleutelrol in de fatale afloop van bloedvergiftiging.

Sepsis of bloedvergiftiging doodt elk jaar 11 miljoen mensen, onder wie 4 miljoen kinderen. Ze is een gevolg van een losgeslagen reactie van het lichaam op een meestal bacteriële infectie.

Een behandeling ligt niet voor de hand. Antibiotica en ondersteuning van kwetsbare organen behoren tot de standaardaanpak. Maar onderzoeker Jolien Vandewalle (VIB/UGent) en haar collega’s presenteren een nieuwe optie in het vakblad Cell Metabolism. Die steunt op de vaststelling dat melkzuur een rol speelt bij sepsis.

Sepsispatiënten verzuren op een manier die vergelijkbaar is met topsporters tijdens zware inspanningen. Bij sporters is dat niet gevaarlijk omdat de overproductie snel wordt verwijderd in de lever. Maar bij bloedvergiftiging gebeurt dat niet: het opruimmechanisme in de lever valt dan helemaal stil. Het lichaam wordt zelfs overgevoelig voor melkzuur, wat een extreme bloeddrukdaling en de dood tot gevolg heeft. Melkzuur speelt dus een bepalende rol in het ziektebeeld, wat impliceert dat er gezocht kan worden naar manieren om erop in te grijpen.

In dezelfde onderzoeksgroep bekijkt een team rond Yvan Saeys het gebruik van artificiële intelligentie om kwaadaardige bloedziekten te diagnostiseren. Daarvoor is momenteel een batterij technieken nodig die veel tijd en inzet vergen. Machine learning laat toe een betere diagnose te maken in veel kortere tijd, zo meldden de onderzoekers in Cytometry A. De tijd voor een sluitende analyse nam af van een uur tot amper dertig seconden per patiënt.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content