Ericsson kiest voor Vlaamse spraaktechnologie.

Lernout & Hauspie Speech (L&H) sloot in volle komkommertijd een softwarelicentieovereenkomst met het Zweedse telefoonbedrijf Ericsson. Door deze overeenkomst zal L&H Ericsson wereldwijd, dus ook alle divisies en gelieerde ondernemingen, voorzien van spraakherkennings-, tekst-naar-spraak- en spraakcomprimeringstechnologie. Ericsson selecteerde L&H uit een hele reeks leveranciers van spraaktechnologie. De laatste kwartalen heeft L&H overeenkomsten ondertekend voor het leveren van spraaktechnologie aan verscheidene telecommunicatieleveranciers, waaronder Motorola, Deutsche Telekom, Northern Telekom, Intellivoice Communications enzovoort.

Bij Philips daarentegen ontwikkelt men liever zelf spraakherkenningssoftware. Beter nog, Philips verkoopt reeds twee jaar gsm-toestellen met spraakmodules. Op de website van Philips kan men bovendien gratis programma’s ophalen. Hoewel Philips/Lucent ver achter de marktleiders Motorola (Amerikaans), Ericsson (Zweeds) en Nokia (Fins) ligt wat betreft verkopen, zagen ze als eerste het gat in de markt. De anderen moesten volgen en terwijl Philips nummer één in spraaktechnologie wil worden, kozen de concurrenten voor uitbesteden. Jan Ahrenbring, vice-president Marketing & Communications bij Ericsson Mobile Communications vat het als volgt samen: “Telecommunicatietoepassingen illustreren zeer duidelijk hoe een SUI ( Speech User Interface) de kracht en de gebruiksvriendelijkheid van een product kan vergroten. Door SUI’s in telecommunicatietoepassingen te integreren, kunnen mensen niet alleen met elkaar, maar ook met hun communicatieapparatuur communiceren. Na deze communicatie kan de apparatuur reageren. Wij kozen voor L&H omdat geen enkel ander bedrijf meer heeft bereikt op het gebied van spraaktechnologie dan L&H.”

Geheel juist blijkt die uitspraak niet, want Ericsson heeft al maanden een overeenkomst met het beursgenoteerde Amerikaanse bedrijf Applied Voice Technology. De makers van CallXpress for Windows NT bouwen echter een product dat Ericsson onder eigen naam zal uitbrengen. Grote bedrijven zoals Microsoft of Ericsson gokken immers nooit op één paard.

Spraaktechnologie lijkt de natuurlijke gebruikersinter face voor een groot aantal apparaten te worden. Zo patenteerde de Amerikaanse fabrikant van pacemakers Medtronic (dat onlangs in het nieuws kwam omdat er in België ontslagen vielen) een technologie waardoor pacemakers en andere elektronische implanten in gewone taal “zeggen” wat er scheelt. In Duitsland werkt Miele aan sprekende en luisterende wasmachines en Bosch en Volkswagen doen net als L&H testen met een sprekende auto. Jerry Calabrese, president van L&H’s Core Technologies Division, denkt aan minder futuristische zaken: “Toestellen zoals cellulaire telefoons worden vaak handenvrij en in zeer drukke omgevingen gebruikt. In die gevallen vormt een SUI de ideale oplossing.”

www.lhs.be

www.ericsson.com

Lode Goukens

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content