In ‘Alle gekweekte vis zwemt in zijn eigen stront’ (Knack nr. 51) staat een fout. Gekweekte zalm krijgt geen antibiotica tegen zalmluis. Antibiotica werken enkel tegen bacteriën. Door de ontwikkeling van doelgerichte vaccins tegen bacteriële ziekten bij zalm worden er nog slechts zeer uitzonderlijk antibiotica gebruikt bij zalmen. Zalmluis is een parasiet, vergelijkbaar met luizen bij landdieren – de mens inbegrepen. Daartegen worden insecticiden gebruikt (deltamethrine, ivermectine, emamectine, chitine-inhibitoren zoals lufenuron). Antibiotica hebben daar totaal geen effect op, en worden daarom niet gebruikt.

Naschrift: Christien Absil, visbioloog, vistoxicoloog en directeur van de Good Fish Foundation, laat weten dat de redenering van de dierenarts klopt. Het gebruik van antibiotica bij de zalmkweek is de voorbije decennia significant gedaald door het gebruik van vaccins, maar is weer aan het stijgen. In 2017 was bijna de helft van de Schotse zalmkwekerijen geïnfesteerd met zalmluis. Het is een groeiend probleem waar nog geen goede oplossing voor is gevonden. Zalmluis kan met pesticiden worden bestreden, maar daar is net als met antibiotica het probleem dat er toenemende resistentie optreedt. Antibiotica worden niet direct tegen zalmluis gebruikt, maar er is wel een verband: de zalmluis veroorzaakt huidletsel (laesies) en secundaire infecties. Daar zijn wél antibiotica nodig. Een andere reden voor de toename van het antibioticagebruik kan de ontsmetting van ‘cleanerfish’ zijn. Cleanerfish (wrasse) zijn visjes die zalmluis opeten. Daarmee kun je zalmluis op een natuurlijker manier bestrijden, en dus het chemicaliëngebruik terugdringen. Máár: meer cleanerfish betekent meer antibioticagebruik (zij het indirect).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content