PETER TERRIN, DIRK WERKT BIJ DEXIA

De wetenschap zorgt voor verklaringen, inzicht. Twee Gentse professoren hebben de correlatie bestudeerd tussen de beginletter van de voornaam van werknemers en de beginletter van het bedrijf waar zij in dienst zijn.

Hun resultaten weken 12 %af van de normale kans dat die beginletters overeenstemmen. U leest het goed. Dit nieuws is zo opzienbarend dat het de krant haalde en de studie gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Psychological Science’.

Heet u Dirk, dan is, als gevolg van uw eigenliefde, de kans aanzienlijk dat u bij Dexia werkt, Domo of ‘De Standaard’. Daar hebben twee geleerde mannen aan de Universiteit van Gent onderzoek naar verricht. Hun conclusie luidt dat wel 12.000 Belgen het ‘name-lettereffect’ vertonen. 12.000!

Het zou ook heel interessant zijn om te weten hoeveel van die 12.000 mensen tussen 14 en 15 uur een perforator gebruiken. Maar zover is het onderzoek nog niet gevorderd. Eerst nog zitten de bollebozen beduusd achterover in hun zetel, terwijl ze proberen de conclusies van hun onderzoek te vatten: 12.000 op een totaal van een paar miljoen werkende Belgen.

BLOGS.KNACK.BE/TERRIN

FRANK THEVISSEN, HET SEKSUELE LEVEN VAN DE HOMO POLITICUS

Het enige politieke boek dat in dit land nog moet worden geschreven heet ‘Seks in de Wetstaat’ vertelde een doorgewinterde Wetstraatjournalist me ooit. In 2004 raakte via de pers bekend dat Patrick Dewael een affaire onderhield met VRT-journaliste Greet Op de Beeck. Een relevant nieuwsfeit, want Op de Beeck stopte ‘haar minister’ al eens een microfoon onder de neus. De privé-relatie hield zo een professioneel-deontologische onverenigbaarheid in.

Jurgen Verstrepen gaf zopas de voorzet tot de hogervermelde boekentip. Op één zinnenprikkelende pagina in ‘Zwart op wit’ wordt de vermeende liefdesaffaire tussen Vlaams Belangpolitica Marie-Rose Morel en voormalig partijvoorzitter Frank Vanhecke uit de doeken gedaan.

Hoewel… als taai gerucht hoort dit weetje achteraan op het schap ‘belegen berichten’, want de pikante roddel gaat al enkele jaren mee. Wat spektakelwaarde betreft, valt er dezer dagen beslist heter en actueler nieuws te sprokkelen in de omgeving van de Wetstraat. Het is daarom des te opvallender met welke gulzigheid de kwaliteitskranten ‘De Morgen’ en ‘De Standaard’, minstens zo gretig als ‘Dag Allemaal’, hetzelfde verhaal opdisten en met een puberale opgewondenheid opbliezen tot een nieuwsfeit. (…)

Ten tijde van de affaire Dewael-Op de Beeck heette het bij ‘De Morgen’ nog dat men niet inzag waarom de redactie zou berichten over zulke privéaangelegenheden. Vandaag en voor Morel geldt blijkbaar een andere maatstaf. (…) Als mevrouw Morel haar politieke dossiers bovenhaalt, geven diezelfde media opvallend genoeg zelden thuis en verschuilen ze zich consequent achter een ‘cordon journalistique’. (…)

In het kader van de pluralistische informatieopdracht van de media kan de smeuïge jacht zonder schroom geopend worden op Guy Verhofstadt, Hilde Vautmans, Kathleen Van Brempt, Bruno Tobback, Caroline Gennez, Steve Stevaert, Inge Vervotte, Yves Leterme, Hendrik Bogaert, Bart Somers, Anissa Temsamani, Annick De Ridder, Ludo Van Campenhout, om maar enkele namen te noemen die in dit verband al eens opduiken… en Jurgen Verstrepen zelf.

BLOGS.KNACK.BE/VRIJETRIBUNE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content