KNACK BLOGT OP AVIGNON

Van 4 tot 26 juli vindt in het Franse Avignon het beroemde theaterfestival plaats. Ook dit jaar zijn weer heel wat Vlaamse theatermakers uitgenodigd. Het is ook uitkijken naar de bewerking van de ‘Divina Commedia’ van Dante door de Italiaanse theatermaker Romeo Castellucci. Samen met de actrice Valérie Dréville is hij dit jaar ‘artiste associé’.

Medewerker Ludo Dosogne reist deze week af naar Avignon en brengt dagelijks verslag uit op een speciale festivalblog.

BLOGS.KNACK.BE/AVIGNON

‘Walter Pauli en zijn geestverwanten dulden uitsluitend een katholieke Kerk die beantwoordt aan hun eigen opdringerige noties van democratie, met een liturgie die het niveau van hun eigen taalgebruik haalt. Een katholieke Kerk die enkel beantwoordt aan de criteria van de katholieke Kerk moet hem wel ergeren. Het bewijst maar weer eens wat ik al vele jaren ervaar, namelijk dat de linkse kerk inzake religie intoleranter is dan de Kerk van Rome inzake seksualiteit. Want links kent geen vergeving.’

BLOGS.KNACK.BE/BARNARD

ROEL VERNIERS EN PHILIP DEWINTER

Onomwonden stelt de kopman van Vlaams Belang dat de overwinning van Duitsland tijdens de halve finale tegen Turkije een overwinning voor Europa zal zijn. Niet alleen is dat zeer onsportief van Philip Dewinter, het is ook een blijk van zijn heilige voornemen altijd met schrik te willen leven en de realiteit nooit onder ogen te willen zien. Naar eigen zeggen geschokt en geërgerd door de vele Turkse vlaggen in de Europese steden. Je zou voor minder parallellen trekken met de wortels van zijn extreem bange en daardoor zo haatdragende ideologie.

Maar vermoedelijk is het niet meer dan schrik. Dezelfde schrik die elke supporter en speler voor een belangrijke wedstrijd ervaart. Wat als de realiteit toeslaat en zijn droom niet uitkomt? Dus peppen we ons op, keer op keer, toernooi na toernooi, verkiezing na verkiezing. Verlangen is een groot zwart beest. Philip Dewinter gematigd? Zijn verlangen naar dat oude lief dat hij naar eigen zeggen afzwoer, is zo groot dat het geil uit zijn mond stroomt. Het is alleen te hopen dat hij ze nooit meer kan binnendoen. Hopen in de letterlijke betekenis van het woord. Dat iets aangenaams werkelijkheid kan worden.

BLOGS.KNACK.BE/ENTRAKT

DERK JAN EPPINK OVER OBAMA

‘Obama is dus een jojo maar het lijkt hem weinig te schaden omdat zijn rivaal ook flipflopt. Obama begint steeds meer een ‘gewone politicus’ te worden; minder mythe, meer machtsdenken. Het is een herkenbaar beeld.’

BLOGS.KNACK.BE/BARNARD

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content