PETER TERRIN OVER DE IJDELHEID VAN EEN VOETBALLER

Het is natuurlijk onweerstaanbaar. Dat lichtbaken hangt daar aan de dakrand van het stadion in een afmeting van, ruw geschat, vijf bij drie: hoe voorkomt men als voetballer zijn blik er steeds weer naar op te slaan? Of alles wat erop te zien is ook datgene is wat wij in de huiskamer onder ogen krijgen, is nooit helemaal duidelijk. Alleen op sommige ogenblikken, wanneer tegelijk een voetballer én het scherm in beeld verschijnen, weet men het zeker.

Het lijkt een logische zaak dat voetbalhaantjes à la Cristiano Ronaldo, tuttig als een matador, na een of andere actie die het publiek in vervoering bracht, een blik in de reusachtige stadionspiegel werpt. Maar hoe merkwaardig dat deze haantjes terzelfder tijd enige schaamte vertonen, als zij in die spiegel zien dat zij in de spiegel kijken, en begrijpen hiermee hun ijdelheid te bekennen aan een groot deel van de wereld.

blogs.KNACK.BE/terrin

DERK JAN EPPINK OVER OBAMA VS. CLINTON

Bill Clinton heeft nu voorgesteld dat Hillary Obama’s running mate wordt. Hij vindt dat Obama moreel verplicht is Hillary als eerste te vragen. Voorstanders van de kandidatenlijst Obama-Clinton zeggen dat het de partij herenigt en dat Clinton voor overwinningen in swing states kan zorgen, zoals Florida en Ohio.

Tegenstanders van die optie vrezen dat Obama grote problemen over zich afroept. Obama verliest wellicht enkele staten met veel lagerbetaalde blanken die niet op een zwarte willen stemmen, maar hij kan andere winnen. Bovendien is het partnership met Hillary een recept voor ruzie. Met haar komt ook Bill weer in het Witte Huis. Zij zullen zich gedragen als ‘schaduwpresidenten’ die hun eigen koers volgen omdat ze Obama nooit serieus namen.

blogs.KNACK.BE/eppink

PETER VANDEWEERDT OVER VOORTDUREND OPDUIKENDE MOZARTPARTITUREN

Ik weet het nog zo niet. Met de regelmaat van een klok worden nieuwe ontdekkingen van deze soort met veel gedruis in de pers aangekondigd, maar steevast volgt op zo’n bericht de grote stilte. Omdat het moeilijk, om niet te zeggen onmogelijk is de authenticiteit van het document te bewijzen, ongetwijfeld. Je kunt er vaak alle kanten mee op. Klinkt het een beetje zoals Mozart, maar is het veel simpeler? Dan was het een jeugdwerk. Lijkt het handschrift niet op dat van Mozart? Dan was het overgeschreven door een van de vele kopieerders die hij gebruikte. Lijkt het handschrift niet op dat van een van die helpers? Hoera, nieuwe kopiist ontdekt!

blogs.KNACK.BE/dissonant

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content