‘Winstgevende bedrijven die mensen ontslaan, moeten de RSZ-korting terugbetalen’

Nahima Lanjri

Verplichte gemeenschapsdienst voor werklozen vindt Meryame Kitir geen goed idee. ‘Investeer beter in opleidingen, ook voor mensen die nog werk hebben.’

Als de overheid ervoor zorgt dat er voldoende jobs zijn, mag men gerust snoeien in uitkeringen. Maar kan de overheid daar wel voor zorgen? (Jan Goossens, Kasterlee)

MERYAME KITIR: De overheid heeft zeker een belangrijke rol in de creatie van jobs. Zo moeten de lasten op arbeid dringend naar beneden. De eerlijkste manier om dat te verwezenlijken, is multinationals te laten meebetalen. De taxshift leek alvast een eerste stap in de goede richting, maar het probleem is dat de regering die laat betalen door de mensen. Door bijvoorbeeld de accijnzen te verhogen, wat onze koopkracht doet dalen. Mede daardoor zijn we qua jobcreatie de slechtste leerling in de Europese klas. Maar zelfs als de overheid een gunstig klimaat zou creëren, kunnen sluitingen van bedrijven nooit vermeden worden. Daarom is het nooit een goed idee om te snoeien in uitkeringen.

Moeten we werklozen testen op het gebruik van drugs? En hen bij een positieve test hun uitkering afnemen?

(Roland Contreras, Merelbeke)

KITIR: Vandaag worden mensen die om dringende redenen ontslagen worden – wegens alcohol- of drugsmisbruik bijvoorbeeld – al tijdelijk geschorst door de RVA. Nog meer straffen lijkt me overbodig, en iedere week bloedstalen nemen is zeer omslachtig. Ik denk dat zij vooral geholpen moeten worden, met een welzijnstraject. Zo kunnen ze zo snel mogelijk herstellen en weer bijdragen aan de maatschappij.

Zou het niet interessanter zijn om de werkloosheidsuitkeringen te verhogen en die direct te koppelen aan een verplichte opleiding waar werkzekerheid aan verbonden is? (Yvan Herreman, Kortrijk)

KITIR: Er valt zeker iets voor te zeggen om de uitkeringen op te trekken tot een leefbaar bedrag. Maar mensen lijken te vergeten dat werklozen ook vandaag niet alleen rechten hebben – die uitkering dus – maar ook plichten. Ze worden begeleid door de VDAB en moeten elke passende job aanvaarden. Als dat niet lukt, moeten ze opleidingen volgen. Trouwens: zeer veel mensen willen zo’n opleiding volgen, zeker om aan de slag te kunnen in een knelpuntberoep. Maar de wachtlijsten zijn zeer lang: we moeten dus eerder het aanbod verruimen. En ik geloof ook in opleidingstrajecten tijdens de loopbaan. De regering wil dat iedereen lang en flexibel werkt: geef mensen dan ook de kans om zich tijdig bij te scholen, wacht niet tot er ontslagen vallen.

Zou het geen goed idee zijn om werklozen één dag per week in te schakelen voor sociaal werk? De gemeente mee net houden bijvoorbeeld, of bejaarden helpen.

(Josiane Vander Elst, Halle)

KITIR: De gemeenschapsdienst staat in het regeerakkoord, maar dat is voorlopig dode letter gebleven. In Nederland hadden ze dat ingevoerd, maar ze zijn er intussen weer van afgestapt. Mensen stromen niet door naar de reguliere arbeidsmarkt, en dat moet toch het doel blijven. Bovendien had je zeer schrijnende gevallen, zoals een Nederlander die ontslagen werd door het stadsbestuur en drie maanden later werd teruggestuurd naar zijn oude job, maar ze dan wel moest uitvoeren als gemeenschapsdienst. Onvoorstelbaar!

Vraag van de week

Heel wat grote bedrijven en instellingen hebben staatssteun gekregen in ruil voor jobcreatie. Is het dan niet rechtvaardig om dat geld te laten terugbetalen wanneer er ontslagen vallen?

(Luigi Flaminio, Bilzen)

KITIR: Daar valt absoluut iets voor te zeggen. Zeker wanneer winstgevende bedrijven mensen ontslaan, zoals bij ING en Caterpillar het geval was, zouden ze de RSZ-korting (op de sociale bijdragen, nvdr) moeten terugbetalen. Voor bedrijven die in moeilijkheden komen, ligt dat anders. Maar ik vind dat staatssteun altijd moet worden gekoppeld aan bepaalde voorwaarden, zoals jobcreatie. Als die voorwaarden geschonden worden, zoals bij Ford Genk destijds, dan heeft het bedrijf geen recht op steun.

Hoe moeten we racisme in Vlaanderen aanpakken? Stel uw vraag aan parlementslid NAHIMA LANJRI (CD&V).

Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op een boekenbon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Stefanie Van den Broeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content