Wil de echte president nu opstaan?

© Caroline Thirion

‘Ik zal me enkel laten leiden door het algemeen belang, en alle politieke gevangenen vrijlaten.’ Aan grote ambities ontbreekt het de nieuwe Congolese president, Félix Tshisekedi (links), alvast niet bij het begin van zijn ambtstermijn.

Tijdens de eedaflegging had Tshisekedi de voormalige president, Joseph Kabila (rechts), aan zijn zijde. Die was achttien jaar president, en weigerde herhaaldelijk om nieuwe verkiezingen te organiseren.

Groot was de consternatie toen Tshisekedi, een oppositiekandidaat, de verkiezingen van 30 december won. Volgens waarnemers kreeg de andere oppositiekandidaat, Martin Fayulu, de meeste stemmen maar bereikten Tshisekedi en Kabila een achterkamerakkoord. Gevreesd wordt dat Tshisekedi, die de reputatie heeft een fuifnummer te zijn, slechts een stroman van Kabila is.

Het presidentschap is de eerste politieke functie die Tshisekedi opneemt. ‘Ik heb inderdaad geen ervaring met het plunderen van mijn land en met slecht bestuur’, klonk het.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content