Op 18 december zijn er in Bolivia parlements- en presidentsverkiezingen.

In heel Latijns-Amerika begint de indiaanse bevolking zich te organiseren. Ook in Bolivia, waar president Carlos Mesa onder druk van indiaanse betogingen moest aftreden. Een van de presidentskandidaten, Evo Morales, is een volbloed Aymara-indiaan. Wat denkt hij over discriminatie, ontwikkeling en de rechten van de inheemse bevolking?

Evo Morales: ‘Bolivia is een door en door racistisch land waar xenofobie, discriminatie en uitsluiting heersen. Indianen worden gezien als wilden of als dieren. Nu maken wij de middenklasse, de rijken en de zakenlui duidelijk dat we rechten hebben.’

Bronnen in Washington zeggen dat uw campagne financieel gesteund wordt door de Venezolaanse president Hugo Chavez.

EVO MORALES: Wie dat zegt, is een idioot. Eerst werd ik ervan beschuldigd dat ik een drugshandelaar was en een bondgenoot van de Colombiaanse guerrillero’s van de FARC. Dan ben ik verdacht omdat Libië me een mensenrechtenprijs geeft. Diezelfde prijs ging vorig jaar naar Nelson Mandela, een man voor wie ik veel respect heb. Nu zou ik geld krijgen van Cuba, van Venezuela. Dat is toch allemaal onzin.

Stel dat u president wordt, wordt de vernieling van cocaplantages dan voortgezet?

MORALES: Ik wil een overeenkomst met de Verenigde Staten om alle drugshandel te stoppen. Drugshandel hoort niet tot de Andescultuur. Maar ‘geen drugshandel’ betekent niet ‘geen coca’: coca is een onderdeel van onze cultuur. Studies van de Wereldgezondheidsorganisatie stellen dat coca ook op een veilige manier kan worden gebruikt.

Wat doet president Morales met de energiesector?

MORALES: We gooien de gasbedrijven niet buiten. Maar zij kunnen niet de eigenaar zijn van onze energiebronnen. Al onze natuurlijke rijkdom wordt genationaliseerd. Ook de gasbedrijven zullen verantwoording moeten afleggen tegenover de Bolivianen. De contracten zullen zo gemaakt worden dat de inkomsten én de staat én de bedrijven ten goede komen. Alle bedrijven die hier willen investeren, zijn welkom. Maar ze zullen voortaan wel belasting moeten betalen.

Hoe kan het lot van de inheemse volkeren in de regio verbeterd worden?

MORALES: Al die volkeren moeten hun eigen ontwikkeling in handen nemen, ze moeten mee beslissen in de politiek van hun land. Dan kan het Latijns-Amerikaanse verhaal eindelijk veranderen. Inheemse volkeren moeten de kern vormen van elke inspanning om recht, gerechtigheid en sociale vrede te verwerven. De Verenigde Naties riepen in 1994 het decennium van de inheemse volkeren uit. We zijn die verklaringen beu. We nemen ons lot in eigen handen.

© Newsweek

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content