‘Wij willen de Colruyt van de crypto zijn’

'De koers van cryptomunten hangt puur af van het spel van vraag en aanbod.'

Bit4you, het Belgische platform voor handel in cryptomunten dat Marc Toledo in 2018 oprichtte, samen met computerwetenschapper Sacha Van Damme en Keytrade Bank-oprichter José Zurstrassen, is duizendmaal kleiner dan het Amerikaanse Coinbase. Maar bit4you heeft enkele bijzondere troeven, waardoor het handelsplatform zeer sterk groeit.

‘Om te beginnen, is bit4you gevestigd in België’, steekt Marc Toledo, CFO van bit4you, van wal. ‘Zo staan we letterlijk dicht bij de consument. Hij kan zich dus makkelijker tot ons richten. Onze eerste transactie, op 28 augustus 2018, straalde meteen het nodige vertrouwen uit. Ze werd immers door niemand minder dan Alexander De Croo uitgevoerd.’

Daarnaast maakt jullie gebruiksgemak een groot verschil?

MARC TOLEDO: Op bit4you kan je zeer makkelijk dertig soorten cryptomunt kopen, verkopen, opslaan, ruilen, versturen en ontvangen. Daarbij zie je helder hoeveel je winst of verlies je boekt. Bovendien volg je eenvoudig de evolutie van de cryptomunten op, in realtime. Cryptomunten verhandelen doe je op bit4you verder in je eigen taal, Frans of Nederlands, in tegenstelling tot bij andere platformen. En dat zowel op een website als via een mobiele app. Daarbij ondersteunen we met heldere antwoorden op veelvoorkomende vragen, opnieuw in de eigen taal. Stellen klanten ons zelf een vraag, dan antwoorden we binnen enkele uren met een concrete oplossing.

Hoe verhandel ik cryptomunten via jullie platform?

MARC TOLEDO: Eerst kan je je zonder enig risico vertrouwd maken met de verschillende handelsstrategieën en de beschikbare cryptomunten op bit4you. Daarvoor maak je eenvoudig een gratis demo-account aan, waarna je 100.000 virtuele dollars kan beleggen. Vervolgens kan je echte cryptomunten aankopen, met een kredietkaart, Bancontact of een bankoverschrijving. De fondsen zijn direct beschikbaar.

Wanneer je fondsen naar je bit4you-wallet overmaakt, koop je eerst Tether aan: een stabiele munt die altijd één dollar waard is. Dit kan je doen in euro. Daarna koop je met Tether cryptomunten aan. Alle crypto’s staan onmiddellijk ter beschikking op bit4you, waarna je ze op elk moment kan gebruiken of verkopen. De opbrengsten belanden zeer snel op je bankrekening, opnieuw in euro.

Verder betaal je op bit4you alleen een commissie als je geld overschrijft van en naar het platform. Op die manier willen wij de Colruyt van de crypto zijn (lacht).

Hoe zit het met de veiligheid van bit4you?

MARC TOLEDO: Als een gebruiker zich registreert of aanmeldt, identificeert hij zich via een veilige tweefactorauthenticatie: zowel met een wachtwoord als via zijn gsm. Of hij identificeert zich via de itsme®app, zijn digitale ID. In beide gevallen zijn we niet alleen zeker dat iemand zich met het juiste wachtwoord aanmeldt, maar ook dat het de juiste persoon betreft. Bij ons dus geen horrorverhalen over grote gestolen bedragen met ontvreemde wachtwoorden. Want inloggen met een correct wachtwoord volstaat niet om zich geldig aan te melden. Bovendien zetten we alles op alles om ons platform maximaal veilig te houden, tegen hackers.

Hoe zijn cryptomunten zo populair geworden?

MARC TOLEDO: Toen bitcoin nog maar 5000 dollar waard was, waren slechts weinigen erin geïnteresseerd. Maar toen de cryptomunt 50.000 dollar waard werd, kochten veel meer mensen die valuta. Daar is een goede reden voor: de koers van cryptomunten hangt puur af van het spel van vraag en aanbod. De waarde ervan reflecteert perfect het vertrouwen van beleggers erin. En dat vertrouwen is groot. De voorbije tijd kenden we zelfs een rush naar cryptomunten, omdat de waarde ervan steeg en beleggers fomo ervaarden: de fear of missing out.

Waarom zou ik in cryptomunten beleggen?

MARC TOLEDO: Voor beleggers in landen waarvan de munt elke maand minder waard is, is cryptomunten kopen een manier om zich te beschermen tegen verlies van koopkracht. Bitcoin ondervindt bijvoorbeeld geen invloed van een dalende of stijgende dollar. Het is dus een vluchthaven, om zich tegen muntdevaluatie in te dekken.

Voor beleggers in onze contreien zijn cryptomunten hoofdzakelijk een nieuwe optie om de beleggingsportefeuille te diversifiëren. Daarom investeren ook grote vermogensbeheerders vandaag in cryptomunten, zoals het Amerikaanse BlackRock.

Daarnaast zijn veel niet-professionele beleggers op ons platform actief, op zoek naar wat winst met hun spaargeld. Hoewel prestaties uit het verleden niet kunnen voorspellen hoe de munten morgen zullen presteren.

Ook jullie platform bit4you boekt enorme successen?

MARC TOLEDO: Ja, sinds onze oprichting kende bit4you een sterke groei. Nadat ons aantal gebruikers in 2020 al sterk gestegen was, verdubbelde het begin dit jaar tussen december 2020 en februari 2021. Zo hadden we toen al de doelen voor 2021 bereikt! En dat niet alleen qua gebruikers, maar ook qua transactievolume: alleen al in januari 2021 registreerden we voor nagenoeg 70 miljoen euro aan transacties, terwijl het totaal in 2020 op 180 miljoen euro lag.

Hoe ziet u deze groei verder evolueren?

MARC TOLEDO: Volgens een schatting van Cambridge University gebruikten 101 miljoen mensen in 2020 cryptomunten, via dienstverleners. In 2021 zou het aantal gebruikers tot 150 miljoen toenemen, volgens dezelfde universiteit. Dat zijn 50 miljoen nieuwe klanten, waarvan 16% of 8 miljoen in Europa. Natuurlijk: schattingen blijven schattingen. Maar ik ben zeker dat we nog maar aan het begin van het cryptoavontuur staan. De groeiruimte is nog enorm in onze business.

Dat brengt ons tot uw toekomstplannen: wat houden die in?

MARC TOLEDO: We willen verder internationaliseren, om te groeien in landen als Frankrijk, Nederland, Luxemburg en Duitsland. Daarvoor plannen we een kapitaalverhoging van 10 miljoen euro. Binnen vijf jaar willen wij zo een van de topspelers zijn in Europa, een nog grotendeels onontgonnen markt. Op dat vlak willen we de Amazon van de crypto zijn.

Zelf het gemak van bit4you ontdekken?

Maak nu je eerste (demo-)account aan op www.bit4you.io

Marc Toledo: 'We staan nog maar aan het begin van het cryptoavontuur.'
Marc Toledo: ‘We staan nog maar aan het begin van het cryptoavontuur.’
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content