De steden zitten in geldnood. Vindt u uw hoge loon als burgemeester nog verantwoord? (Norbert Vandamme – De Panne)

Bart Somers: Ja. Ik heb een tijdelijke, arbeidsintensieve job met een zware verantwoordelijkheid. Weekends of vrije tijd hebben we niet, en we zijn nog vaak de pispaal van de samenleving ook. Ik geef als burgemeester bovendien leiding aan 2000 werknemers. Iedereen die deze job wil, kan meedoen aan de verkiezingen.

Vroeger bij de Volksuniejongeren kenden we u als hevig republikein. Hebt u nu al die jeugdidealen in de prullenmand gegooid? (Herman Schaerlaekens – Turnhout)

Somers: Ik voel me niet aangesproken door die vraag. Ik ben al sinds ’92 liberaal en lid van de Open VLD. Mijn ideeën zijn veranderd, en gelukkig maar. De wereld is ook veranderd. Toen ik vijftien was, was Mechelen nog monocultureel en stond het IJzeren Gordijn nog overeind. Ik snap nu dat we gedoemd zijn om samen te werken. Antwoorden zoeken in natiestaten leidt tot blokkering, en tot separatisme. Met onze nieuwe communautaire koers heeft Open VLD duidelijk willen zeggen: wij gaan voor België, dat heeft voor ons een meerwaarde als federatie.

De confederatie waar u van af wil, is toch net wat uw federale regering vandaag uitvoert met de staatshervorming? (Koen Declercq – Zwevegem)

Somers: Het is maar hoe je het defi-nieert. Een confederatie bestaat uit twee onafhankelijke natiestaten die soms dingen samen doen, als beide akkoord gaan. Ik kies voor een federatie, waarin je bij meerderheid beslist onder ideologische strekkingen. Daar kun je veel meer vooruitgang mee boeken. Wij vertrekken van onze ideologie, niet vanuit de tegenstellingen tussen twee staten. Anders verzeil je weer in eindeloze onderhandelingen, verliezen we uiteindelijk Brussel en eindigen we bij de splitsing van het land. Dat is dan ook het enige doel van diegenen die voor een confederatie pleiten. We moeten ons op de sociaaleconomische problemen focussen.

Waarom focust u zo hard op de verschillen met N-VA, terwijl uw partijprogramma voor 85 procent hetzelfde is? U zou die 85 procent toch kunnen verwezenlijken door met hen samen te werken? (Pieter-Jan Notelteirs – Berchem)

Somers: Volkomen mee oneens. Die 15 procent waarin we fundamenteel verschillen, gaan over het communautaire en het nationalisme, en dat is wel de essentie van hun programma. Hun enige politieke doel is het einde van België. Daarvoor schuiven ze de overige delen van hun programma vlot aan de kant, hebben ze al bewezen. Welke van die sociaaleconomische programmapunten hebben ze in de Vlaamse regering al gerealiseerd? De jobkorting afschaffen, dat hebben ze gedaan. En verder? Ruimtelijke ordening? Het duurt nog steeds een eeuwigheid voor ondernemers om bedrijfsterreinen te zoeken. Mobiliteit? Muurvast.

Vraag van de week

Het boekje van uw voorzitter bevat goede ideeën, maar die kun je toch nooit realiseren binnen België? Elk voorstel zal botsen op een ‘non’ van de PS. (Bernard Carton – Merelbeke)

Somers: Daar ben ik het niet mee eens. Ook over het asieldossier zeiden de separatisten dat we met de PS niets zouden bereiken. Vriend en vijand zijn het er intussen over eens dat Maggie De Block als staatssecretaris wel serieuze stappen zet. Hetzelfde zei men over de strafuitvoering, maar minister van Justitie Annemie Turtelboom is het tegendeel aan het bewijzen. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar we doen het wel. Dat staat toch in contrast met de Vlaamse regering. Welke grote doorbraken heeft die al gerealiseerd? Ik stond vanmorgen weer anderhalf uur in de file. Waar ligt de Oosterweelverbinding? De Vlaamse regering is nu niet meteen een toonbeeld van besluitvaardigheid. Trouwens, als je voor een confederatie gaat, ben je gedoemd om altijd met de PS samen te werken, want in hun eigen landsdeel zijn die incontournable.

Volgende week: Marc Justaert, voorzitter van de CM.

Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op 2 filmtickets.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content