Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Gezondheidsproblemen verbonden aan een zittend leven kosten handenvol geld.

Een vrolijke boodschap om het nieuwe jaar constructief in te zetten: op uw luie krent zitten, kost niet alleen handenvol geld aan de volksgezondheid, het draagt ook bij tot de opwarming van het aardklimaat!

U kent de cijfers en de trends ondertussen wel: we nemen de wagen om naar de bakker om de hoek te gaan, we hangen de godganse avond lui voor de televisie, in het weekend slepen we ons even de tuin in om wat aan het grasveld te doen, kortom: we bewegen nog amper zelf.

Volgens de American Journal of Preventive Medicine kost ons dat handenvol geld aan de behandeling van een te hoge bloeddruk, een beroerte, problemen met hart en bloedvaten of verwante aandoeningen. In de Verenigde Staten gaf een verzekeraar met anderhalf miljoen klanten jaarlijks meer dan 80 miljoen euro uit om de medische kosten te wijten aan een leven zonder beweging op te vangen.

Het Belgisch Instituut voor Gezondheidseconomie heeft geen weet van een studie die een vergelijkbare berekening voor ons land maakte, maar aangezien ook bij ons regelmatig grote bekommernis wordt geventileerd over het gebrek aan beweging van onze jeugd, ziet het er niet goed uit. Zeker omdat jongeren gemiddeld meestal nog iets meer bewegen dan wanneer ze volwassen geworden zijn.

Het vakblad New Scientist ging nog een stap verder. Iemand rekende uit dat als alle Amerikanen tussen 10 en 65 jaar oud elke dag vijf kilometer zouden wandelen of twintig kilometer zouden fietsen in plaats van gewoon de wagen te nemen, de hoeveelheid koolstofdioxide die de Verenigde Staten jaarlijks uitstoot met liefst 11 procent zou verminderen.

Tevens zou dat een besparing aan medische kosten van liefst 115 miljard euro per jaar opleveren – geld waarmee extra initiatieven zouden kunnen worden genomen om de uitstoot van broeikasgassen nog meer terug te dringen. Het grootste deel van de energie die we nu uit voeding puren, dient uitsluitend om extra vetlagen te kweken en niet om meer fysieke arbeid te leveren. En overgewicht is dus ongezond.

Wij eten trouwens sowieso te veel. Wij zijn nog blijven hangen in een routine van genoeg te eten om het harde labeur op het veld of in de fabriek aan te kunnen. En dan nog. In Centraal-Afrika eten de mensen meestal maar één keer per dag. En toch werken ze er fysiek veel harder dan wij. Wij zijn gewoon verwend.

Dirk Draulans

In Centraal-Afrika eten de mensen maar één keer per dag. En ze werken er harder dan wij.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content