Antropologie. In Ethiopië graven wetenschappers een nieuwe voorloper van de mens uit, die tussen 5,2 en 5,8 miljoen jaar geleden geleefd zou hebben. Elders wordt een nieuw ‘mensengeslacht’ van 3,5 miljoen jaar oud opgespoord.

Astronomie. Er zijn ondertussen meer dan vijftig planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. Op vijftien lichtjaren van de aarde bevinden zich zelfs twee planetaire systemen. De hypothese over een tiende planeet in ons zonnestelsel kan niet worden hardgemaakt.

Dierkunde. De eencellige amoeben blijken over een vorm van sociaal gedrag te beschikken: ze kennen vroedvrouwen die soortgenoten helpen bij een moeilijke celdeling _ hun equivalent van onze bevalling. Dolfijnen zouden over een vorm van zelfbewustzijn beschikken.

Geneeskunde. Het toedienen van insuline redt veel patiënten op de afdeling Intensieve Zorg van ziekenhuizen, omdat hun bloedsuikerspiegel laag blijft. Er is een anticonceptiepil voor mannen in de maak, gebaseerd op een eiwit uit zaadcellen.

Genomen. Wetenschappelijke toptijdschriften publiceren de genetische samenstelling van de micro-organismen die pest, voedselvergiftiging, lepra en malaria veroorzaken. Er woedt een discussie over het precieze aantal genen in het menselijk genoom.

Klimaat. Er groeit een wetenschappelijke consensus dat de temperatuur van de aarde op het einde van deze eeuw tussen 1,4 en 5,8 graden Celsius hoger zal zijn dan nu. De klimaatmodellen blijven gehinderd door een gebrek aan juiste gegevens over bijvoorbeeld wolkenvorming.

Klonen. Het Amerikaanse bedrijf Advanced Cell Technology kloont een menselijk embryo dat weliswaar op zes cellen blijft steken. Het onderzoek naar stamcellen vordert langzaam. Men kan bijvoorbeeld wel al bloed maken uit een stamcellencultuur.

Kosmologie. Een groot deel van de ontbrekende neutrino’s wordt ontdekt. Die vormen misschien de mysterieuze donkere materie uit het heelal. Ook het allereerste licht in het heelal wordt gezien. Dat begon 900 miljoen jaar na de Grote Oerknal te schijnen.

Milieu. Leeuwen dreigen in grote delen van Afrika uit te sterven omdat de diverse populaties geïsoleerd geraken. Bos- en savanneolifanten zouden twee verschillende soorten zijn, wat hun overleving zou kunnen hypothekeren.

Nanotechnologie. Ingenieurs sleutelen aan steeds kleinere microbuisjes, die nu ook welbepaalde afmetingen en eigenschappen kunnen krijgen. Er komen aanzetten voor supergeleidende nanomaterialen en nanobiotica die microben kunnen doden.

Natuurkunde. Licht wordt steeds geheimzinniger. Door middel van ingenieus gebruik van lasers is het mogelijk licht te stoppen en zelfs achteruit te laten lopen. Er wordt ook voortdurend getornd aan de ooit onaantastbaar gewaande maximumsnelheid van licht.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content