Welvaart voor het leven

© GETTY IMAGES

Een belangrijk doel van beleggen is om met het rendement ervan de inflatie voor te blijven en je koopkracht te behouden of te vergroten. Maar er is nog een andere reden: je welvaart levenslang handhaven. Die beweegredenen worden dringender en dwingender, beweert Etienne de Callataÿ, bestuurder bij Orcadia Asset Management.

Paniek is uit den boze, maar we moeten beseffen dat de samenleving wereldwijd met een torenhoge schuldenlast kampt. Dat poneert Etienne de Callataÿ, bestuurder bij Orcadia Asset Management. Redelijke schulden als een vorm van financiering leveren geen probleem op, maar buitensporige des te meer. Net vanwege die enorme schuldenlast wordt het bijzonder moeilijk om gezondheidszorg en pensioenen op een voldoende hoog peil te houden.

In pakweg de VS en China stijgt de openbare schuld nog sneller dan bij ons, maar België is dan weer zeer traag begonnen met de hervorming van de pensioenen, pas met de regeringen-Di Rupo en -Michel. Op enkele luchtkastelen na (waaronder het Zilverfonds) waren er eerder geen noemenswaardige initiatieven. De momenteel genomen maatregelen volstaan nog lang niet, maar het is een begin.

Tegelijkertijd stagneert onze koopkracht terwijl onze basiskosten gelijk blijven. En omdat de rentevoeten al lang erg laag liggen, neemt ons belegde kapitaal (inclusief sparen) in verhouding tot onze totale inkomsten af. Besteedde de Belg vroeger gemiddeld 20% van zijn inkomen aan beleggen, dan is dat nu nog amper 12%.

BELEGGEN MET 50?

De meeste mensen besteden hun reguliere inkomen uit arbeid (loon) goeddeels aan dagelijkse kosten. Wat ze sparen, erven of innen uit een groepsverzekering, zetten ze opzij voor later. De centen belanden op een spaarrekening of komen via de aankoop van effecten in de economie terecht.

Tegenwoordig beschikken heel wat mensen pas over voldoende centen om te beleggen wanneer ze ouder dan 50 jaar zijn. Is het kalf dan niet al verdronken? Volgens Etienne de Callataÿ niet. Beleggen vanaf je 50 kan absoluut nog interessante rendementen opleveren, zelfs met risicovollere beleggingen, zoals aandelen of fondsen van aandelen.

Inmiddels blijven we langer jong en voldoende gezond om tijdens ons pensioen nog een hele tijd thuis te blijven wonen. Iemand van 50 jaar heeft doorgaans nog een horizon van 20 jaar, vooraleer de hoge kosten van het rusthuis opduiken. Dat is lang genoeg om in aandelen te beleggen (rechtstreeks of via fondsen) en eventuele punctuele verliezen nog goed te maken.

ZELF DOEN OF LATEN DOEN?

Is het verstandig en mogelijk om zelf succesvol rechtstreeks in activa te beleggen? Etienne de Callataÿ zou het niet aanbevelen. Ten eerste omdat de meesten alleen zullen beleggen in activa die ze (denken) goed (te) kennen. En dan vooral in aandelen van bedrijven in eigen land of een buurland. Maar 2018 wees uit dat geografische spreiding van uiterst groot belang is. Eind van dat jaar strandde de BEL20 op -20%, terwijl de Europese beurs op -11% en de wereldbeurs op -5% (ten opzichte van 1 januari 2018) aftikten.

Ten tweede omdat je als niet-professionele belegger altijd wat naïef bent. Je merkt bijvoorbeeld dat de bevolking vergrijst en zet in op aandelen in de verzorgingssector. Maar die keuze hebben alle professionele beleggers dan al lang gemaakt. Individueel beleggen zonder veel kennis en ervaring doe je het best in (gemengde) fondsen. En dan neem je de kosten voor lief.

Nog een reden om met professionals te werken, is het uitsluiten van paniekreacties. Veel individuele beleggers verkopen hun aandelen zodra hun koers begint te dalen. Dat moet je net vermijden. Niet duur kopen is de grootste fout van een belegger, wel in paniek verkopen.

Etienne de Callataÿ
Etienne de Callataÿ

Uitsluitend vermogensbeheer

Orcadia Asset Management is een relatief nieuwe speler in de financiële wereld en biedt vermogensbeheer aan met aandacht voor resultaat, risicobeheersing, service en maatschappelijke toegevoegde waarde. Zowel privépersonen, bedrijven als institutionele beleggers zijn er klant. Orcadia richt zich uitsluitend op vermogensbeheer en besteedt de omkaderende diensten aan externe specialisten uit.

Welvaart voor het leven
© Getty Images/iStockphoto

Voor welke criteria kies je tegenwoordig best?

De adviezen van Etienne de Callataÿ, bestuurder bij Orcadia Asset Management.

Welvaart voor het leven
© Getty Images/Ikon Images

1. Cash als buffer

Cash, met andere woorden geld op een spaar- of termijnrekening, levert vandaag een bijzonder lage vergoeding op. Op cash verdien je bijna niets. Integendeel, cash biedt zelfs geen bescherming tegen inflatie. Sparen kan wel als een tijdelijke buffer, terwijl je intussen andere mogelijkheden bestudeert om je portefeuille anders te oriënteren. Of als je denkt op korte termijn je centen nodig te hebben.

2. Kies voor Europa (en voor aandelen)

Opmerkelijk op de financiële markten is niet dat aandelen duur of goedkoop zijn, maar dat de langetermijnrente, aangestuurd door de centrale banken, laag blijft. Normaal gesproken bepaalt de winst van bedrijven het rendement van hun aandelen en krijg je bij obligaties intrest op basis van een rentevoet. Tegenwoordig is de rente bij obligaties zo laag, dat je sowieso beter voor aandelen kiest. Ervaren beleggers hanteren dan de term TINA, of there is no alternative.

Welvaart voor het leven
© Getty Images/iStockphoto

De toestand van de economie speelt ook mee in de keuze voor aandelen. De economie evolueert gunstig, maar lang niet spectaculair. Etienne de Callataÿ verwacht op lange termijn geen al te nadelige gevolgen van handelsoorlogen of de brexit. En de gedachte aan een recessie komt zeker niet bij hem op. Tegelijk liggen de winsten van Amerikaanse bedrijven, in tegenstelling tot Europese, relatief hoog. In de VS zijn nu eenmaal bijzonder winstgevende bedrijven gevestigd: Amazon, Google, Apple, Facebook… Maar omdat het niet zeker is dat die winsten hoog blijven (en de vennootschapsbelasting laag), kijken de vermogensbeheerders bij Orcadia voor aandelen veeleer naar Europese bedrijven. Die aandelen zijn niet spotgoedkoop, maar best wel redelijk geprijsd.

Welvaart voor het leven
© Getty Images/iStockphoto

3. Laat obligaties links liggen

Europese obligaties (van een lange termijn) zijn zeker niet aantrekkelijk. Hoe langer de termijn, hoe langer de kans dat de rente weer stijgt. En dan verwezenlijk je met obligaties een minwaarde. Want wie zou er het volle pond betalen voor je obligaties met lage rente als er inmiddels obligaties met een hogere rente op de markt zijn? De langetermijnrente zal natuurlijk niet snel en fors stijgen. Maar dat ze zal stijgen is onvermijdelijk omdat ze zo laag ligt. Samengevat, er valt niet meteen een minwaarde te verwachten, maar veel opbrengst evenmin.

4. Investeer verstandig in vastgoed

Velen beleggen in vastgoed door met een hypothecair krediet een eigen woning te kopen. Dat is gemiddeld goedkoper dan huren, want een verhuurder voegt sowieso een risicopremie (vanwege mogelijke slechte huurders) aan de huurprijs toe. Als eigenaar van je woning spaar je die risicopremie uit. Investeren in de aankoop van een eigen woning is financieel relatief veilig, want je moet nu eenmaal ergens wonen.

Welvaart voor het leven
© Getty Images/iStockphoto

Vastgoed als zuivere belegging is een ander verhaal. Het pand komt misschien leeg te staan, de buurt kan verpieteren, de onderhoudskosten oplopen, en je stopt er best wel wat tijd in. Op het vlak van diversifiëring scoort vastgoed evenmin formidabel goed. De meeste beleggers kopen een pand dat dichtbij de eigen woning ligt. Omdat ze de streek kennen en in het geval van een herstelling niet ver moeten rijden. Maar zo diversifieer je niet. Beter zou zijn om vastgoed geografisch gespreid te kopen. Alleen heb je daar flink wat middelen voor nodig. En in verschillende landen een vierkante meter vastgoed kopen, lukt niet. Dan strekt beleggen in aandelen van een gereglementeerde vastgoedvennootschap (GVV) met activiteiten in meerdere landen meer tot aanbeveling.

5. Gok niet met goud en cryptomunten

Zijn aandelen onderliggend gedekt en gewaardeerd door voorraad, commerciële contracten, verkoopfacturen, octrooien, vrachtwagens van de bedrijven… dan geldt dit alles niet voor goud. De waarde van goud is de prijs die iemand bereid is om ervoor te betalen. Daarom is de goudprijs ook zo volatiel. Hij hangt voorts ook af van wat de centrale banken met hun goudvoorraden doen. Goud is niet productief en erin beleggen komt neer op speculatie. Cryptomunten (denk aan bitcoins) zijn al helemaal te vermijden. Daarin beleggen is puur gokken, zoals in een casino. Ook rechtstreeks beleggen in grondstoffen is speculatief. Dan beleg je beter in (aandelen van) bedrijven die grondstoffen gebruiken om via hun producten meerwaarde te creëren.

Welvaart voor het leven
© Getty Images/iStockphoto

6. Koop een bos

Bossen genieten in België een voordelige fiscale behandeling op het vlak van successie. Daarom belegde de Belgische zakenman Albert Frère (naar men aannam de rijkste man van België) een gedeelte van zijn vermogen in bossen. Een ander voordeel: zo lang de prijs van hout laag blijft, wacht je met het kappen van de bomen. Neemt de prijs later toe, dan zijn de bomen groter en heb je meer hout te verkopen. Frère zag duidelijk door de bomen het bos.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content