7 OKTOBER 1996

Peter De Vleeschauwer laat zich na problemen met collega’s overplaatsen van de rijkswachtkazerne in Lokeren naar die van Sint-Niklaas.

12 NOVEMBER 1996

Hij dient een klacht in bij onderzoeksrechter Walter Van de Sijpe omdat hij met de dood bedreigd wordt.

14 NOVEMBER 1996

De Vleeschauwer wordt ontvoerd uit de rijkswachtkazerne van Sint-Niklaas.

26 DECEMBER 1996

Een schipper vindt in de Schelde het lijk van De Vleeschauwer. De lijkschouwing toont aan dat hij werd gedood met een nekschot.

1996-1998

Talrijke sporen worden zonder resultaat onderzocht.

NOVEMBER 1998

De familie van De Vleeschauwer vraagt op basis van de nieuwe wet-Franchimont tevergeefs inzage in het strafonderzoek.

MAART 1999

De broer en de weduwe van de vermoorde rijkswachter mogen toch het dossier inkijken.

14 NOVEMBER 2000

Twee verdachten worden opgepakt nadat ze in het café zouden hebben gezegd dat ze ‘dienen met zijn klak uit Sint-Niklaas’ hadden omgebracht. Drie maanden later worden ze vrijgelaten wanneer blijkt dat de tip vals is.

13 OKTOBER 2003

D. doet aangifte bij de lokale politie van Dendermonde. W. P., een collega van De Vleeschauwer, zou kort na de moord twee wapens en munitie hebben laten verbergen bij D’s vriendin. Na een tijdje kwam iemand de wapens ophalen; D. weet niet wie.

24 MAART 2004

Drie verdachten worden opgepakt na een tip van de prostituee I.B. Enkele maanden later worden ze vrijgelaten. De tip was vals.

2005

De familie van De Vleeschauwer mag na een kort geding dat ze tegen de staat had aangespannen het dossier kopiëren.

NOVEMBER 2006

Tien jaar na de moord dient de familie van De Vleeschauwer een schadeclaim in tegen de overheid omdat het onderzoek naar de moord te lang duurt en er al te veel fouten zijn gemaakt.

JANUARI 2007

Speurders vinden op aanwijzen van D. een kogel die hij ‘voor de lol’ met een van de wapens afvuurde die destijds bij zijn vriendin werden verstopt.

10 JUNI 2008

J.V.D.V., in 2004 al door de prostituee I.B. als dader aangewezen, wordt opnieuw opgepakt. De nieuwe tip die daar de aanleiding voor gaf, blijkt ook vals te zijn. J.V.D.V. wordt vrijgelaten.

6 OKTOBER 2008

Chris De Vleeschauwer, broer van Peter, moet zich voor de correctionele rechtbank van Dendermonde verantwoorden omdat hij journalist Douglas De Coninck (nu De Morgen, toen Humo) inzage zou hebben gegeven in het dossier. Ook de journalist moet zich verantwoorden.

3 NOVEMBER 2008

Chris De Vleeschauwer en journalist Douglas De Coninck hebben volgens de rechter geen misbruik gemaakt van het inzagerecht in het dossier. Beiden worden vrijgesproken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content