Hannes Cattebeke
Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

Oud-minister Mieke Vogels (Groen) is aan het einde van haar politieke carrière gekomen. Een samensmelting ter linkerzijde blijft voor haar onmogelijk. ‘Bij de SP.A regeert het idee van de macht.’

Het nieuwe BAM-tracé zal Vlaanderen veel meer kosten dan wat de Vlaamse regering zegt. Waarom doet het Vlaams Parlement alsof zijn neus bloedt? (Philippe Deleu, Ekeren)

MIEKE VOGELS: De meerderheidspartijen hebben in het Oosterweeldossier nooit oren gehad naar de argumenten van het Rekenhof en de actiegroepen. Ze investeren miljarden in een project dat niets verbetert aan de verkeerssituatie en dat de gezondheid van de Antwerpenaren hypothekeert. Groen doet als oppositiepartij in het parlement wat het kan. Björn Rzozka heeft zelfs zijn parlementaire zwijgplicht doorbroken om de achtergehouden cijfers over de andere plannen publiek te maken.

Zou de linkse stroming niet sterker staan als alle linkse krachten zich zouden verenigen in plaats van elkaar de loef af te steken? (Piet Heylen, Sint-Katelijne-Waver)

VOGELS: Die vraag om de krachten te bundelen komt altijd voor de linkerzijde. De verschillen tussen Groen en SP.A zijn nochtans even groot als die tussen pakweg N-VA en Open VLD. Samengaan met SP.A is voor ons geen optie. Bij hen regeert het idee van de macht, bij ons gelukkig nog steeds de macht van het idee. Kartelvorming, zeker op lokaal vlak, is wel een mogelijkheid. In Gent was die samenwerking bij de gemeenteraadsverkiezingen zeer succesvol. In Antwerpen heeft Patrick Janssens (SP.A) de laatste keer helaas gekozen voor CD&V in plaats van voor Groen.

Zou uw partij de afschaffing van de overheidsfinanciering van religies en levensbeschouwingen steunen? (Stefan Beckx, Brasschaat)

VOGELS: Nee. Voor Groen moeten religies een zichtbare plaats hebben in de samenleving. Ze zijn de inspiratiebron voor heel veel mensen en ze moeten naast elkaar kunnen bestaan. De religies hun middelen afnemen zou leiden tot een soort minderwaardigheidsgevoel van de gelovigen. Het zou ook een nodeloos onderscheid maken tussen religies met armere of rijkere volgelingen. Dat zou snel kunnen leiden tot radicalisering en fundamentalisme, en daar wordt niemand beter van.

In het Dexiadebacle heeft uw partij zich als een schoothondje van de traditionele partijen gedragen. Als Groen echt een onderzoekscommissie had gewild, had het zijn steun aan de staatshervorming in de schaal kunnen leggen. (Wilfried Van Damme, Dendermonde)

VOGELS: Ik denk dat Meyrem Almaci zich in dit dossier niet als een schoothondje maar als een pitbull heeft gedragen. Ze zal dat in de toekomst ook blijven doen. Onze steun voor de staatshervorming laten afhangen van een onderzoekscommissie had naar chantage geroken. Wij wilden heel graag een onderzoekscommissie, maar het is niet aan Groen te wijten dat die er niet is gekomen.

Uw partij is altijd voorstander geweest van open grenzen, met als gevolg een enorme toevloed van mensen uit de hele wereld. Botst dat niet met jullie eerste bezorgdheid, het milieu? (Clément Van den Borre, Denderhoutem)

VOGELS: Ik vind dat een vreemde redenering. Het idee van de open grenzen is vooreerst geen idee van Groen, maar van de liberalen. Het vrije verkeer heeft transport voor mensen en goederen heel goedkoop gemaakt, waardoor het enorm is toegenomen. We kunnen de klok niet terugdraaien, maar onze eerste zorg is en blijft de opwarming van het klimaat. Mensen zullen in de toekomst meer moeten betalen voor transport, want het is niet normaal dat we hemden dragen die de hele wereld hebben afgereisd. Het is evenwel niet door de grenzen te sluiten dat we het probleem zullen oplossen. Wel door de werkelijke waarde van olie aan te rekenen en te kiezen voor een CO2-arme economie.

Vraag van de week

Wat doet de Vlaamse overheid om het aantal kangoeroewoningen op te trekken, een goedkope en kwaliteitsvolle vorm om onze ouderen bij te staan? (Gert Tielemans, Merksem)

VOGELS: Ouderen die samen willen wonen zodat ze voor elkaar kunnen zorgen, botsen nu op 150 regeltjes. Wij willen dat vergemakkelijken en subsidiëren, want het is een veel kwalitatievere en goedkopere oplossing dan iedereen te moeten onderbrengen in rusthuizen. Samen een woning betrekken moet trouwens voor iedereen gemakkelijker worden. Ook voor jongeren, die vaak niet kapitaalkrachtig genoeg zijn.

Volgende week: Emeritus hoogleraar arbeidsrecht Roger Blanpain. Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op 2 filmtickets.

Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content