‘We staan paraat om de eenheid van Oekraïne te verdedigen’

IHOR TENJOEK 'Ik ben bereid te sterven voor Oekraïne.'

Op het Oekraïense schiereiland Krim stemde 96,6 procent van de kiezers bij een referendum voor aansluiting bij Rusland. De Oekraïense minister van Defensie Ihor Tenjoek (55) erkent de uitslag niet.

Kan het tot een oorlog tussen Rusland en Oekraïne komen?

IHOR TENJOEK: De toestand is ernstig, maar onze regering doet er alles aan om dit vreedzaam op te lossen. Ik ben trots op onze officieren en soldaten op de Krim. Hoewel ze door Russische troepen geblokkeerd worden, hebben ze zich niet laten uitdagen om ook maar één schot te lossen.

Komt dat ook niet doordat het Oekraïense leger zo zwak is? Uw ministerie heeft interim-president Oleksander Toertsjinov laten weten dat slechts 6000 van de 41.000 militairen en een zesde van alle vliegtuigen inzetbaar zijn.

TENJOEK: Natuurlijk kan Rusland ons de baas, maar wij staan paraat om de territoriale eenheid van Oekraïne te verdedigen. Vele jonge mannen melden zich intussen aan om de wapens op te nemen. Ik ben zelf ook bereid om voor mijn land te sterven.

Kan Oekraïne de Krim nog heroveren als Rusland het schier-eiland na het referendum annexeert?

TENJOEK: Dat is een vraag voor de politieke leiders van ons land. Niet alleen Oekraïne beschouwt dit zogenaamde referendum als een schending van het internationale recht, de hele wereld ziet het zo.

Op de Krim sympathiseren wel veel mensen met Rusland.

TENJOEK: Maar er zijn nog meer mensen die geen aansluiting bij Rusland willen.

Rekent u, in het geval van een oorlog, op steun van de NAVO?

TENJOEK: Ik geloof niet dat het tot een oorlog komt.

Zal Oekraïne lid worden van de NAVO?

TENJOEK: Ik vind al veel langer dan vandaag dat mijn land bij een Europees veiligheidssysteem zou moeten horen. En we werken nu al met de NAVO samen: 28 Oekraïense soldaten maken deel uit van de NAVO-operatie in Afghanistan, en 163 van die in Kosovo.

Zou een toetreding tot de NAVO Moskou niet uitdagen om nog harder op te treden en Oekraïne verder te verscheuren? Ook gebieden in Oost- en Zuid-Oekraïne, waar veel Russischtaligen wonen, komen dan in het vizier.

TENJOEK: Het Oekraïense volk beslist zelf over hoe het wil leven, en het heeft voor Europa gekozen.

Veel Europeanen zien het niet zitten om mee te betalen voor het economisch slabakkende Oekraïne. Vreest u niet dat de EU u zal ontgoochelen?

TENJOEK: Onze Europese droom draait niet om welvaart, wel om de Europese waarden, en om vrijheid.

Henry Kissinger, de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, pleit voor het sluiten van een compromis: de Krim blijft bij Oekraïne, maar uw land treedt niet toe tot de NAVO.

TENJOEK: Compromissen zoeken is belangrijk. Maar welke kant Oekraïne opgaat, beslissen het volk en de regering.

© Der Spiegel

‘Onze Europese droom draait niet om welvaart, wel om de Europese waarden en om vrijheid.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content