Wie een vrouw geen hand wil schudden omdat hij haar minderwaardig vindt, is niet normaal bezig, vindt Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. ‘Zulke salafistische ideeën kunnen we niet aanvaarden.’

Moeten we er als definitie van ‘normaal’ niet van uitgaan dat alle gezonde burgers erin passen? Mijn versie van ‘normaal’, bijvoorbeeld, is dat de overheid het monopolie in de nutsvoorzieningen dient te houden.

Peter Braet, Kieldrecht

Gwendolyn Rutten: ‘Normaal’ verwijst naar de normen waarop onze samenleving gebaseerd is, die vastgelegd zijn in de grondwet. Wat mij betreft, staan daar vier cruciale rechten in: gelijkheid van man en vrouw, scheiding van Kerk en Staat, vrije meningsuiting, en individuele zelfbeschikking. Daar mogen we niet aan raken. Ik ben het niet eens met uw voorstel voor een overheidsmonopolie, maar u hebt wel het recht om dat te vinden. Dat is vrije meningsuiting.

Gelooft u echt nog in het negentiende-eeuwse liberale economische model van eindeloze groei? En denkt u dat – gesteld dat de economie ondanks de uitdagingen van deze tijd toch kan blijven groeien – al de maatschappelijke problemen daardoor opgelost kunnen raken? Sebastiaan Bouckaert, Turnhout

Rutten: Uiteraard besef ik dat er nog veel problemen zijn. Maar sinds de installatie van het vrijemarktmodel, een honderdtal jaar geleden, is er meer vooruitgang geweest dan in alle eeuwen daarvoor. Dus ja, ik geloof rotsvast in economische groei en in de vrije markt als motor van vooruitgang. Neem nu extreme armoede: op dit moment wordt het haalbaar om dat compleet uit te roeien. Toen ik kind was, was dat nog ondenkbaar.

U hebt het te pas en te onpas over vrijheid. Maar ik kan mijn ministers en burgemeesters niet kiezen, dat doen u en uw collega’s. Dat is toch tegen alle regels van democratie en vrijheid?

Ludo Vets, Kruibeke

Rutten: Open VLD staat voor meer directe democratie. Wij pleiten bijvoorbeeld voor rechtstreekse burgemeestersverkiezingen en de afschaffing van lijststemmen. Volksvertegenwoordigers moeten, als wetgevende macht, rechtstreeks verkozen worden. Maar de ministers zijn de uitvoerende macht, en dan is het ook belangrijk om een representatieve groep te hebben, met bijvoorbeeld evenveel mannen als vrouwen en mensen uit alle regio’s. Daarom is het logisch dat zij aangeduid worden.

Volgens een rapport van het OESO lijdt 20 procent van de Belgische jongeren van allochtone afkomst onder racisme. De werkloosheidsgraad ligt bij hen drie keer zo hoog. Hoe wilt u die vormen van discriminatie en ongelijkheid tegengaan?

Lorenzo Neirinckx, Sint-Agatha-Berchem

Rutten: Naast vrijheid vind ik gelijkwaardigheid zeer belangrijk. Als er sprake is van racisme moet er duidelijk opgetreden worden. De sectoren moeten aan zelfregulering doen en als dat niet werkt, moet de overheid optreden. Daarnaast geloof ik sterk in rolmodellen: iemand als Danira Boukhriss toont ongedwongen dat vooroordelen nergens voor nodig zijn. En ten slotte denk ik dat we moeten kiezen voor sterk onderwijs én een flexibele arbeidsmarkt. Laaggeschoolde jobs, zoals in de horeca of e-commerce, zijn veel te strikt gereguleerd, waardoor we mensen in de werkloosheid duwen. Maar we denken ook te zeer vanuit (staats)structuren. In Brussel zijn er veel werkloze jongeren, in Zaventem zijn er veel jobs, maar we krijgen hen niet naar Vlaanderen.

VOLGENDE WEEK

Welke renovaties zijn het interessantst?

Stel uw vraag aan Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw.Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op een boekenbon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Door STEFANIE VAN DEN BROECK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content