'We moeten nieuwe afspraken maken'

19/05/10 om 00:00 - Bijgewerkt op 30/03/18 om 14:59

Volgens sociolinguïst Jürgen Jaspers (Universiteit Antwerpen) schept het Vlaamse taalbeleid meer ongelijkheid dan gelijkheid. In De klank van de stad (2009) pleit hij voor een minder krampachtige omgang met taalvariatie én voor een debat over de taalnormen van morgen.

Het Algemeen Nederlands heet in verval, tussentaal in opmars. Wetenschappers verkondigen zelfs het einde van alle standaardtalen. Moeten we ons zorgen maken?

Jürgen Jaspers: Nationale standaardtalen staan onder druk, maar uitgestorven zijn ze nog lang niet. Al dat doemdenken over verval maakt ons trouwens blind voor nieuwe vormen van standaardisering. Kijk naar de media. Journalisten vinden formele taal lachwekkend en politieke interviews draaien steeds meer om spektakel en sensatie. Er is een communicatiestandaard ontstaan die geen nuance meer verdraagt. Men mag dus gerust zijn: als oude taalregimes verdwijnen, komen er heus nieuwe. De hamvraag is: willen we daarover met z'n allen debatteren of laten we de wet dicteren door de commerciële media en opiniemakers als Be...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners