‘We moeten absoluut naar die nul streven’

Viroloog Christian Drosten: 'Met een reproductiecijfer van 0,7 krijgen we op zijn minst enige ademruimte.' © BelgaImage

Christian Drosten, de meest prominente viroloog van Duitsland, pleit voor een zerocovidstrategie. ‘Ik ben bang voor wat ons anders in de lente te wachten staat.’

Sinds de coronapandemie is viroloog Christian Drosten (48) een bekende Duitser geworden. En die bekendheid zal nog een tijdje duren, want Drosten vreest dat de crisis niet snel zal eindigen. ‘Aanvankelijk twijfelde ik of die nieuwe Britse virusvariant zo veel besmettelijker was. Maar nu toont een studie uit Oxford aan dat deze mutant tot 35 procent besmettelijker is. En helaas is dat een groter risico dan wanneer de variant dodelijker was geweest.’

Gaan de coronamaatregelen nog ver genoeg?

Christian Drosten: Vooral thuiswerken moet strenger worden aangepakt. Kijk naar wat in het najaar in Ierland is gebeurd: de Ierse regering legde de nadruk op thuiswerk en dat heeft duidelijk vruchten afgeworpen. Wie thuiswerkt maakt ook minder gebruik van het openbaar vervoer. En ook sociaal achtergestelde of moeilijk te bereiken bevolkingsgroepen moeten tijdens de pandemie gerichte steun krijgen, zoals de Britten nu doen. Bij mensen die klein behuisd zijn, verspreidt het virus zich vaak snel.

We moeten streven naar een reproductiecijfer van 0,7. Onder 1 begint het aantal besmettingen te dalen. Maar een reproductiecijfer van 0,9 volstaat niet, want dan duurt het ongeveer een maand alvorens het aantal infecties halveert. Dat is te lang. Met 0,7 kunnen we de verspreiding van de Britse variant tegenhouden of op zijn minst enige ademruimte krijgen.

Gelooft u in de zerocovidstrategie, die streeft naar nul nieuwe besmettingen?

Drosten: Ik denk wel dat die een kans maakt. Natuurlijk zal het virus blijven opflakkeren, net als in China en Australië, maar we moeten absoluut naar die nul streven. Vooral omdat ik heel bang ben voor wat ons anders in de lente en de zomer te wachten staat.

Waar bent u dan bang voor?

Drosten: Zodra de ouderen en misschien ook een deel van de risicogroepen gevaccineerd zijn, zal er een enorme economische, sociale, politieke en misschien zelfs juridische druk ontstaan om de coronamaatregelen te beëindigen. En dan zullen er in korte tijd veel meer mensen besmet raken dan we ons nu kunnen voorstellen. Tienduizenden besmettingen per dag. Dat zullen dan vooral jongeren zijn, die minder zware symptomen ontwikkelen. Maar als heel veel jonge mensen besmet raken, zullen de intensivecareafdelingen weer vol liggen. En zullen er opnieuw veel doden vallen. Alleen zullen het jongere mensen zijn.

Als heel veel jonge mensen besmet raken, zal de intensive care weer vol liggen. En vallen er opnieuw veel doden.

Zullen de besmettingen afnemen in het voorjaar, als het mooier weer wordt?

Drosten: Ik denk het niet. Dat we in de zomer van 2020 ontspannen konden leven, kwam wellicht omdat de besmettingscijfers in het voorjaar onder een kritieke drempel bleven. Maar dat is allang niet meer het geval. Ik vrees dat we een scenario zoals in Spanje krijgen, waar in de zomer na de lockdown het aantal besmettingen weer razendsnel is toegenomen, ondanks de hitte.

Wanneer denkt u dat we van de pandemie verlost zullen zijn?

Drosten: Ik denk dat we ergens halverwege de herfst het effect van de vaccinaties zullen voelen – bij iedereen en dus niet alleen in de zin dat de risicogroepen beschermd zullen zijn. Maar dan mag er niets onverwachts gebeuren.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content