‘We hebben het populisme in de kiem gesmoord’

ANTONIO COSTA: 'Wij hebben bewezen dat het mogelijk is om ook met een losser bezuinigingsbeleid in de eurozone te overleven.' © Reuters

De socialistische Portugese eerste minister Antonio Costa (55) verdedigt zijn pact met extreemlinkse partijen.

ANTONIO COSTA: Wij hebben in de eerste plaats onze economische politiek gewijzigd. Wij hebben de families aan een hoger inkomen geholpen en de rentes verhoogd. In het derde kwartaal van 2016 was de Portugese economie een van de sterkste groeiers binnen de eurozone. En wij hebben het laagste begrotingstekort in 42 jaar. Wij houden ons daarbij duidelijk aan de Europese regels.

COSTA: Het was niet gemakkelijk om de zeer verschillende standpunten tegenover Brussel te verzoenen. Wij socialisten zijn verdedigers van de Europese integratie, de communisten bekritiseren die en het Linkse Blok is tegen het stabiliteitspact. Niettemin hebben we alles gedaan wat onze vorige, conservatieve regering met Brussel heeft afgesproken. En wat de staatsschuld betreft: die zal vanaf dit jaar dalen. Wij hebben bewezen dat het mogelijk is om ook met een losser bezuinigingsbeleid in de eurozone te overleven.

U hebt afgeschafte feestdagen en de 35-urige werkweek weer ingevoerd. Daarnaast hebt u de ambtenarenpensioenen en het minimumloon verhoogd. Dat is toch niet te verenigen met het stabiliteitspact?

COSTA: Dat Brussel onze begroting voor 2017 heeft goedgekeurd is het bewijs van het tegendeel.

De Portugese groei is beperkt. Hoe wilt u verhinderen dat jonge, hoogopgeleide Portugezen naar het buitenland vertrekken?

COSTA: Onze export is met 6,5 procent gestegen, de werkloosheid is al meer dan 2 procent gedaald. Het zou een vergissing zijn om te denken dat men de economie met drastische loonbeperkingen en forse besparingen in de sociale zekerheid kan saneren. Mijn voorgangers hebben de grootste emigratiegolf sinds de jaren zestig uitgelokt. Daardoor hebben wij onze groeikansen verkleind.

Portugal komt zijn schuldverplichtingen niet na. Toch aanvaardt de EU uw begroting: is ze milder geworden, of is het stabiliteitspact dood?

COSTA: Je kunt veel over mijn voorganger zeggen, maar niet dat hij geen moeite heeft gedaan om de schuld te verkleinen. Het zou niet verstandig zijn om ons zware sancties op te leggen op een ogenblik dat we de doelstellingen bijna hebben gehaald.

Portugal lijkt immuun te zijn voor populisme. Hoe verklaart u dat?

COSTA: Veel Europeanen hebben het geloof verloren dat klassieke partijen in het centrum echte alternatieven kunnen bieden. Dat heeft voor een opstoot van populisme gezorgd, zowel van links als van rechts. In Portugal hebben we die tendens in de kiem gesmoord door binnen het democratisch systeem te laten zien dat alternatieven mogelijk zijn.

© Der Spiegel

‘De economie kun je niet saneren met forse besparingen in de sociale zekerheid.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content