Zuid-Ossetië wil bij Rusland horen, maar Abchazië wil eigenlijk zelf onafhankelijk worden. Minister van Buitenlandse Zaken Sergei Shamba is duidelijk: Georgië moet inbinden.

Hoe keek u naar de gebeurtenissen in Zuid-Ossetië?

SERGEI SHAMBA: We hebben afspraken met de Zuid-Osseten om elkaar in momenten van crisis bij te staan. We zullen ons volgens die afspraken gedragen. We kunnen ook niet lijdzaam toezien, want na Zuid-Ossetië zijn wij aan de beurt.

Waarom is de situatie uitgerekend nu uit de hand gelopen?

SHAMBA: De erkenning van de onafhankelijkheid van Kosovo maakt een wereld van verschil. Georgië begrijpt dat het Zuid-Ossetië en Abchazië helemaal verliest. Gesprekken hebben alleen tot gevolg dat de standpunten steeds verder uit elkaar liggen. De Georgiërs zijn de druk beginnen opvoeren, en dat heeft tot tegenreacties geleid. Van het een kwam het ander. We hadden eigenlijk een aanval tegen Abchazië verwacht, maar het werd Zuid-Ossetië.

Welke rol speelt Rusland?

SHAMBA: De Russen hebben altijd gezegd dat ze geen Georgische agressie zouden dulden. Wij rekenen in de eerste plaats op onszelf. Wij verwachten van Rusland ook dat het in de Veiligheidsraad de dingen bij naam noemt. Georgië wordt daar altijd met fluwelen handschoenen aangepakt. Het wordt ook nu vast niet veroordeeld. Het kreeg van zijn bondgenoten vrijwel zeker carte blanche voor die aanval. Het zou anders nooit zover zijn gegaan, zeker niet op de dag van de opening van de Olympische Spelen.

Rekruteert u in afwachting vrijwilligers in andere landen in het noorden van de Kaukasus?

SHAMBA: We bekijken de situatie van dag tot dag. Als het nodig is, zullen we een beroep op hen doen. Ze zijn klaar en ze zijn bereid. Zoals er meteen ook vrijwilligers naar Zuid-Ossetië zijn vertrokken.

Waarom moet Abchazië eigenlijk onafhankelijk zijn?

SHAMBA: In de eerste plaats omdat het de wil is van ons volk. In onze hele geschiedenis hebben we voor onze identiteit tegen grootmachten moeten knokken. Byzantium, Perzië, het Ottomaanse en het Russische rijk. Die strijd duurt nog altijd voort.

Vreest u niet dat de invloed van Rusland in Abchazië toch te groot wordt?

SHAMBA: Wat moeten we doen? Europa heeft alle andere deuren voor ons gesloten. Het is ook handig: het kleine Abchazië heeft genoeg aan de grote Russische markt en de Russische toeristen. Rusland stelt zich natuurlijk ook garant voor onze veiligheid. We hebben ook recht op de dubbele nationaliteit. Met zo een Russische pas kunnen we overal naartoe.

Gebruikt Rusland u niet in zijn grote geopolitieke spel?

SHAMBA: Gebruiken de Amerikanen Georgië dan niet in hun geopolitieke spel? Tegelijkertijd gebruiken wij hen natuurlijk ook. Er zijn altijd twee kanten aan een medaille.

Hoe moet dit conflict worden opgelost?

SHAMBA: Europa en de VS hebben een grote invloed in Georgië. De situatie hier is dezelfde als in Kosovo. Ze moet op dezelfde manier worden behandeld. Het Europese Parlement heeft het communistische verleden veroordeeld. Toch wil het geen afbreuk doen aan de grenzen van de voormalige Sovjetrepubliek Georgië, zoals die door Jozef Stalin zijn getekend en waarin Abchazië tegen zijn zin werd opgenomen. Dat toont aan hoe subjectief de Europese politiek echt is. Wat voor Kosovo kon, moet hier ook kunnen.

© Der Spiegel

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content