In een bijdrage voor het Amerikaanse weekblad Newsweek geeft president Barack Obama aan waarom Amerika de leiding van de reddingsoperaties moet nemen.

De beelden van de vernielingen in Haïti braken ons hart. Ouders die in het puin naar hun kinderen zoeken. Kinderen die bang en alleen op zoek gaan naar hun vaders en moeders. Hele families die schuilen in noodkampen, in een stad waarvan hele delen door de aardbeving zijn weggeveegd. In een arm land, dat al zo vaak pijnlijk is getroffen.

De Verenigde Staten hebben snel en stoutmoedig gereageerd om te proberen levens te redden. Onze inspanning is de grootste op dit vlak in de recente geschiedenis: dit is voor iedereen in deze regering een topprioriteit. We zetten alles in wat we hebben: de middelen van onze ontwikkelingsagentschappen, de kracht van het Amerikaanse leger en het medeleven van de hele bevolking. We doen dat voor de duizenden Amerikaanse burgers in Haïti en hun families thuis. Voor het Haïtiaanse volk met zijn hele, tragische geschiedenis. Voor dat land, waarmee we nauwe banden onderhouden en dat uiteindelijk niet meer dan enkele honderden kilometers van onze kust ligt.

We willen ook laten zien dat de Verenigde Staten van Amerika altijd klaarstaan om te helpen, als het erop aankomt. Zo zijn we. Amerika gebruikt zijn kracht niet om andere landen te onderdrukken. Zijn leiderschap steunt op zijn vermogen om landen in nood bij te staan en op te tillen. Denk aan de wederopbouw van onze voormalige vijanden na de Tweede Wereldoorlog. De luchtbrug naar Berlijn. De hulp aan Bosnië en Kosovo. Denk ook aan de tsunami in Azië vijf jaar geleden of aan de strijd tegen aids in Afrika. We zijn niet alleen een sterk land, maar ook een land dat medeleven toont en dat daarom wordt gewaardeerd in de wereld. Daarom kan elke Amerikaan nu ook trots naar deze inspanning kijken, in de wetenschap dat ze de mensheid ten goede komt.

Amerikanen uit Virginia, Californië en Florida werken op dit moment de klok rond om mensen te redden die ze nooit in hun leven hebben ontmoet. Onze soldaten bouwen hand in hand met andere hulpverleners aan een omvangrijke logistieke operatie om water, voedsel en medicijnen te verdelen, om te voorkomen dat er zich een nog grotere catastrofe voordoet. Meer hulp is onderweg. Meer dokters, verpleegsters en ander paramedisch personeel om de gewonden te verzorgen. Meer water en voedsel wordt aangevoerd. Een vliegdekschip is in de buurt. Een hospitaalschip verleent bijstand. Meer vliegtuigen en ander zwaar materiaal helpen om de communicatie te herstellen, wegen berijdbaar en havens operationeel te maken.

Dit is ook een uitdaging van een omvang die we niet alleen aankunnen. We zullen nauw met andere landen samenwerken, zodat het werk op het terrein toch efficiënt verloopt. We zullen ook nauw samenwerken met de Verenigde Naties, die in de voorbije jaren veel hebben gedaan om Haïti veiliger en stabieler te maken en die nu zwaar worden getroffen door het verlies van waardevolle medewerkers. En we zullen samenwerken met de niet-gouvernementele organisaties die een lange geschiedenis hebben in Haïti, van projecten die erop gericht zijn om het leven van de mensen te verbeteren. Maar regeringen alleen zijn niet genoeg. Al dat werk kan ook niet zonder de voortdurende welwillendheid en generositeit van gewone burgers. Het Rode Kuis en andere hulporganisaties hebben al recordbedragen aan donaties ontvangen. Ik bedank alle Amerikanen die hun steentje al hebben bijgedragen.

Het is verschrikkelijk dat Haïti wordt getroffen op een moment dat het land, na decennia van conflict en instabiliteit, eindelijk tekenen gaf van een hoopvolle economische en politieke vooruitgang. Het werk op lange termijn begint als Haïti straks niet meer de hoofdlijnen van het nieuws haalt en de trilling van de laatste naschok is uitgestorven. Ik beloof dat de Verenigde Staten de regering van Haïti en de Verenigde Naties zullen bijstaan bij elke stap op weg naar een betere toekomst.

Een ramp van deze omvang herinnert er ons aan dat het leven onnoemelijk wreed kan zijn. Maar op zo’n moment van kwetsbaarheid zijn we ook allemaal mensen onder elkaar. We kijken de ander in de ogen en zien onszelf. Daarom willen de Verenigde Staten ook de kar trekken van het werk dat in Haïti wacht. Dat is wat we altijd hebben gedaan. En hoe we ook morgen zullen antwoorden op de uitdagingen die zich aandienen.

© Newsweek

DOOR BARACK OBAMA – © Newsweek

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content